E.ON zdraží elektřinu i plyn

České Budějovice - Energetický koncern E.ON zvýší od ledna cenu elektřiny v průměru o 11,1 procenta. Nejcitelněji dopadne zdražení na domácnosti s přímotopy, jimž proud podraží o pětinu. Příští rok si tak připlatí 6117 korun. Novinářům to dnes řekli zástupci E.ON Energie. E.ON má 1,4 milionu zákazníků na jihu Čech a Moravy, patří mu tak zhruba pětinový podíl na trhu. E.ON od ledna zdraží průměrně o 7,5 procenta i zemní plyn, který dodává ve své jihočeské síti.

V průměru proud pro domácnosti v Česku od ledna zdraží o 9,1 pct, malým podnikatelům o 8,9 pct. Cena se liší podle toho, od kterého obchodníka domácnosti elektřinu odebírají. O osm procent navíc si připlatí rodiny v regionech, kde elektřinu dodává polostátní ČEZ. Pražská energetika zdraží o 10,2 procenta.

Rodinám, které odebírají proud od E.ON, používají akumulační kamna a elektřinou ohřívají i vodu, náklady vzrostou o 3263 korun, tedy o 16,4 procenta. O devět procent podraží elektřina domácnostem, které žijí v panelákových bytech. Ročně to znamená o 894 korun více.

„Stále se zvyšující poptávka oproti nabídce vede k nárůstu cen na úrovni velkoobchodních cen silové elektřiny, které v Čechách u některých produktů vzrostly meziročně až o 22 procent,“ uvedl předseda představenstva E.ON Energie Michal Šafář. E.ON zásobuje elektřinou 1,25 milionu domácností.

Jihočeské domácnosti si od ledna připlatí i za plyn. V listopadu sice distributor cenu zlevnil v průměru o 3,5 procenta, nyní ale zemní plyn zdraží o 7,5 procenta. Ti, kdo na plynu pouze vaří, vydají za rok navíc 300 korun. Pokud rodiny plynem vytápí, vaří na něm a ohřívají vodu musejí počítat, že za rok si připlatí zhruba 2000 Kč.

„Hlavním důvodem je nárůst ceny komodity kvůli zdražení ropy a ropných produktů. Vzrostl ale i skladovací poplatek přibližně o 30 procent, o čtyři procenta se zvýšily náklady za přepravu a distribuci,“ řekl místopředseda představenstva E.ON Energie Radek Lucký. Cenu hodlá E.ON zachovat do března.