Senát schválil posílení příjmů obcí z daňových výnosů

Praha - Obce pravděpodobně dostanou v příštím roce z daňových výnosůnavíc až 4,6 miliardy korun. Polepší si zejména vesnice a menší města. Změnu přináší novela zákona o rozpočtovém určení daní, kterou dnes téměř jednomyslně schválil Senát. Normu nyní ještě dostane k podpisu prezident.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) uvedl, že novela má odstranit skokové rozdíly v příjmech obcí, které jsou dané hlavně počtem jejich obyvatel. „Naprosto drtivá většina obcí na tom bude stejně, případně lépe. Samozřejmě nejlépe na tom budou malé obce, které do této chvíle měly až šestapůlkrát méně než město největší,“ podotkl ministr. Podle něj bude nově Praha dostávat už jen čtyřiapůlkrát více než nejmenší vesnice.

V příjmech si naopak pohorší 21 měst včetně Olomouce; toto krajské město připraví navrhovaná změna v příštím roce o 150 milionů korun, uvedl Kalousek. „Po dohodě s magistrátem města Olomouce vláda řeší tento problém jednorázovou dotací ve výši 250 milionů korun, kterou si pak město samo rozloží do jednotlivých let tak, aby to vyhovovalo jeho finančnímu plánování,“ řekl ministr.

Zbývající dvacítka měst podle něj nemá šanci poznat v běžném životě propad svých příjmů, neboť se bude pohybovat v řádu desetin procent. Například Jihlava svůj výpadek spočítala na zhruba dva miliony korun, což je asi půl procenta jejích letošních daňových příjmů. U čtyř největších měst - Prahy, Brna, Ostravy a Plzně - zůstane výnos na jednoho obyvatele téměř nezměněn. V případě hlavního města půjde ročně o 31.630 korun. Zbývající tři města budou dostávat přibližně 19.150 korun. Nejmenší obce do 100 obyvatel budou dostávat na obyvatele zhruba 9500 korun, zatímco dosud to bylo jen 4020 korun.

Cílem novely, kterou podpořilo 62 z 65 přítomných senátorů a nikdo nehlasoval proti, nebylo podle ministra provést hlubokou, systémovou a definitivní změnu v rozdílení daní. Kalousek připomněl, že jeho ministerstvo už ve spolupráci se zástupci měst a venkova začalo pracovat na novém zákoně o rozdílení výnosů z daní. Ministr uvedl, že dává přednost uzavření pevné a trvalé dohody před ukvapeným rozhodnutím. Proto si myslí, že nový zákon nezačne platit dříve než za dva roky. „Předpokládám, že nový zákon by mohl vstoupit v platnost k 1. lednu 2010. Kdyby to bylo k 1. lednu 2009, bylo by to fajn, ale to, si myslím, je příliš ambiciózní,“ řekl Kalousek.

Novela má prozatím odstranit skokové rozdíly v příjmech obcí podle počtu obyvatel. Místo dosavadních 14 velikostních koeficientů, podle kterých se peníze obcím rozdělují, budou podle novely platit jen čtyři. Obce budou dostávat 21,4 procenta ze sdílených daní místo dosavadních 20,6 procenta. Novela má také posílit příjmy venkova. Obce budou dostávat peníze také podle poměru celkové výměry svého území k celkové výměře katastrálních území všech obcí. K tomu se ještě přičte podíl počtu obyvatel k počtu obyvatel všech obcí a vše se navíc upraví podle zákonem stanovených koeficientů.