Novým ředitelem státních lesů se stal Jiří Novák

Praha - Ministr zemědělství Petr Gandalovič dnes jmenoval nového generálního ředitele státního podniku Lesy ČR (LČR). Stal se jím dosavadní ředitel Správy Krkonošského národního parku Jiří Novák. Po dvou měsícíh tak mají Lesy ČR opět nové vedení.

„Výběrová komise, která byla složena z představitelů krajů, ale i z odborníků a zástupců dozorčí rady, vybírala z 18 kandidátů. Pracovala velmi odpovědně a shodla se na panu Novákovi,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). V užším výběrovém řízení byli vedle Nováka i současný pověřený šéf LČR Vladimír Dolejský, bývalý děkan brněnské lesnické fakulty Ladislav Slonek nebo ředitel Ústavu pro
hospodářskou úpravu lesů Jaromír Vašíček. 

Po neúspěšných pokusech centralizovat v LČR všechno, včetně snahy vytvořit prodejní monopol státního podniku na prodej dřeva, zaujal Novák svou s koncepcí decentralizace hospodaření
ve státních lesích. „Neznám člověka v oboru, který by si byl jistý, že tu pozici zvládne dokonale. Nicméně v současné chvíli byly vytvořeny podmínky, aby nový management, který přijde, měl klid na práci,“ řekl Jiří Novák.

Dolejský řídil LČR od 15. října, kdy rezignoval generální ředitel Jiří Holický. Lesy ČR vlastní pozemky o rozloze přes 1,3 milionu hektarů. Za poslední čtyři roky se v čele Lesů České republiky vystřídalo pět generálních ředitelů. Státní podnik Lesy hospodaří s majetkem za 70 miliard korun a patří mu víc než polovina tuzemských lesů.