Česká republika získala prostředky z devíti evropských fondů

Praha – V letech 2007 až 2013 může Česká republika získat z evropských fondů přibližně 700 miliard korun. Ministři české vlády dnes podepsali se zástupci Evropské komise celkem devět operačních programů, týkající se dopravy, podnikání a regionů. Česko tak obdrží v příštích letech 14 miliard eur, v přepočtu přibližně 365 korun, tedy zhruba polovinu celkové částky, kterou může z Bruselu do roku 2013 čerpat.

Největší operační program Doprava představuje až 22 procent prostředků, které Česká republika může v příštích letech z evropských fondů obdržet. Peníze jsou určeny především na rozvoj dálniční a železniční sítě.

Z programu Podnikání a inovace mohou čeští podnikatelé získat až 100 miliard korun, které mají sloužit především na zavádění nových technologií, průmyslový výzkum a také podporu projektů, které přispívají k inovaci nebo konkurenceschopnosti českého hospodářství na evropském či světovém trhu.

Regiony budou čerpat ze sedmi operačních programů 125 miliard korun. Peníze ovšem nepůjdou přímo do rukou jednotlivých krajských samospráv, Česko se kvůli operačním programům rozdělila na sedm zvláštních regionů. Prostředky mají být čerpány především na rozvoj turistického ruchu a dopravní infrastrukturu.

Do konce letošního roku má Evropská komise schválit ještě další čtyři operační programy: Integrovaný operační program, Životní prostředí, Technická pomoc a Praha - konkurenceschopnost. Z těchto čtyř programů by mělo jít do Česka přibližně 182 miliard korun. Program Věda, výzkum a inovace ve školství dosud není dostatečně rozpracován, před Evropskou komisi se pravděpodobně dostane až v březnu příštího roku.

V dosavadním čerpání peněz z fondů Evropské unie patří naše země mezi nejméně úspěšné. Do konce letošního roku má podle údajů ministerstva pro místní rozvoj vyčerpat z rozpočtového období 2004 až 2006 přibližně polovinu ze 40 miliard korun, které jsou na tyto roky přidělené. Podle odborníků ale Česko o žádné prostředky z tohoto období nepřijde, musí je ovšem vyčerpat během příštího roku.

Vydáno pod