Platby u zubních lékařů mají svá specifika

Praha – Od Nového roku si budou muset lidé v Česku připlatit za ošetření u lékaře. Podmínky plateb u zubařů se však podle prezidenta České stomatologické komory Jiřího Pekárka v mnohém liší od těch, se kterými se pacienti setkají v ordinacích praktických lékařů. Platit se například nebude za každou návštěvu zubního specialisty.

Pokud půjde pacient ke stomatologovi poprvé, zaplatí stejně jako u praktického lékaře třicetikorunový poplatek. Následné ošetření, tedy dokončení zákroku při další návštěvě, bude již zdarma. Finanční příspěvky nebudou zubaři navíc vybírat od dětí a těhotných žen. Stejně jako u ostatních lékařů osvobozuje zákon od poplatků osoby, které se prokazatelně nacházejí ve hmotné nouzi.

S výraznějším rozdílem se pacienti setkají u devadesátikorunové sazby. „To je platba za poskytnutou zubní pohotovost a není to jen zubní pohotovost, kterou organizuje kraj nebo nemocnice, ale je to i pohotovostní služba, kterou poskytne zubní lékař neregistrovanému pacientovi v jeho ordinační době nebo mimo ordinační hodiny,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 Pekárek.

Prezident stomatologické komory rovněž zdůraznil, že pacienty budou přímo v čekárnách a ordinacích lékařů informovat o přesné výši poplatků za péči informační letáky. Brožury se specifikací plateb budou mít k dispozici také samotní zubaři. „Pacienti v ordinacích zubních lékařů jsou zvyklí, že za některou péči se platí, takže nepředpokládám, že by zde docházelo k nějakým zásadním problémům,“ odhadl situaci po Novém roce.