ČKA dostane 500 milionů, které unikly z dceřiné společnosti Galileo Real

Praha - Vláda schválila smlouvu mezi společností Galielo Real, která je vlastněna Českou konsolidační agenturou (ČKA), a mezi švýcarskou bankou UBS. "Schválením této smlouvy je završeno mnohaměsíční úsilí českých institucí o navrácení 500 milionů korun, které ze společnosti Galileo Real unikly před dvěma lety," řekl dnes na tiskové konferenci vlády ministr financí Miroslav Kalousek. Díky uzavření smlouvy dostane česká strana do sedmi dnů od nabytí účinnosti dohody od banky UBS 404 milionů korun.

Před dvěma lety unikla z účtu dceřiné společnosti ČKA firmy Galileo Real půlmiliarda korun do švýcarské banky UBS. K odvodu těchto peněz dal písemný souhlas manažer Galielo Real Jan Šik s tím, že je chtěl v zahraničí zhodnotit. Otevření účtu v bance UBS zařizovali čeští podnikatelé Miloš Skořepa a František Savov. Na všechny tři účastníky převodu peněz podala ČKA trestní oznámení. Banka dlouho odmítala stamiliony české straně vrátit. ČKA proto loni podala na banku žalobu.

Schválená smlouva zajistí, že UBS milionovou částku vrátí. Česká strana sporu může požadovat vyrovnání až do výše 558,5 milionu korun, což zahrnuje i úroky a náklady na právní služby. Společnost Galileo Real zároveň stahuje žalobu proti bance UBS. „Nemáme žádný důvod se domnívat, že by banka UBS byla zapojena do jakékoli nezákonné činnosti, UBS pokládáme za korektního partnera,“ dodává Kalousek.