Praha dá na stavbu metra do Letňan miliardy navíc

Praha - Pražský magistrát dá letos na výstavbu nového úseku trasy C metra z Ládví do Letňan zhruba 2,9 miliardy korun navíc. Rozhodli o tom zastupitelé. Peníze pocházejí z úspor hospodaření metropole. Na stavbu podzemní dráhy tak půjde letos 4,65 miliardy korun.

Metro se staví rychleji, než se předpokládalo. Předstih je asi dvouměsíční. Je pravděpodobné, že první cestující by mohli úsekem jezdit v den 33. výročí otevření pražského metra, které připadá na 9. května 2008.

V městském rozpočtu bylo letos na metro 1,5 miliardy korun, stát dal 275 milionů korun. Primátor Pavel Bém (ODS) před zastupiteli zdůraznil, že nynějším navýšením se nezvýší městský dluh. „Podařilo se nám téměř nemožné,“ řekl. Původně se předpokládalo, že letos bude na výstavbu metra potřeba 3,9 miliardy korun.

V úseku se nyní dokončují stanice Střížkov, Prosek a Letňany, v nichž už dělníci pokládají dlažby a obložení. Tunely jsou hotové a jsou předány k montáži technologií. Výstavba bude stát celkem 15,5 miliardy korun.

Nový úsek trasy metra C bude dlouhý 4,6 kilometru. U konečné v Letňanech bude velký autobusový terminál a záchytné parkoviště. Budované tři stanice obslouží oblast, v níž bydlí kolem 50.000 lidí. Stavba začala v červnu 2005.