Globalizace se bojí jen Francouzi, přesto deklaraci o ní podepsali

Brusel/Praha - Šéfové evropských zemí přijali dnes deklaraci ke globalizaci bez jediné připomínky. Doposud se státníci na jednotném postoji ke změnám světa nedokázali shodnout. Francouzi viděli v globalizaci strašáka, který útočí na jejich trh. Britové naopak před summitem upozorňovali na nutnost pozitivního vymezení se vůči globalizaci.

„Více obchodní výměny a rychlejší hospodářský růst přinesly více prosperity, mění životní styl Evropanů a pomohly milionům lidí na celém světě z chudoby,“ uvádí unie v deklaraci.

Francie, byť před summitem upozorňovala na „temnou tvář“ globalizace, nakonec táhla s unií za jeden provaz. „Nebuďme naivní. Musíme ostatním připomínat, že mají jak práva, tak povinnosti,“ uvedl ale prezident Nicolas Sarkozy na adresu těch, kteří se na globalizaci jen přiživují.

„Deklarací, která bude čelit všem výzvám ekonomického vývoje, životního prostředí, bezpečnosti a prosperity v budoucnu osloví Evropa zbytek světa,“ vyhlásil britský ministerský předseda Gordon Brown. „Podíváme se i na problémy finančních trhů, jak ty jsou ovlivněny globalizací,“ přiblížil Brown jednání.

Lídři evropské sedmadvacítky v deklaraci zmiňují zároveň důležitost stabilních finančních trhů a přínos státních i soukromých agentur monitorujících trhy. V deklaraci se vyjádřili o příčinách a opatřeních vedoucích k ekonomickému růstu.