Předvánoční tržby obchodníků lámou rekordy

Praha - Předvánoční tržby obchodníků dosahují rekordních výšek. Tisícové sumy lidé neutrácejí jen za dárky, ve velkém nakupují i potraviny. Jejich cena oproti loňsku stoupla zhruba o deset procent, štědrovečerní večeře tak bude dražší. Do Vánoc zbývá několik dní a obchodníci se už teď radují z rekordních tržeb. Čechy totiž neodrazují ani vyšší ceny. Například vánoční kapr bude stát více než 80 korun za kilo. Rybář Matěj Kovář z Lahovic vysvětluje: "Kapři budou malinko dražší, protože cena poslední roky stagnovala. Letos už jsme museli cenu zvýšit asi o 5 až 10 procent."

A podobně je to i s dalšími potravinami. Až o čtvrtinu podražila vánočka a pečivo. Vajíčka stojí zhruba o třetinu více než loni, majonéza o pětinu. Světlou výjimkou jsou brambory. V porovnání s minulým rokem se dají koupit zhruba o 40 procent levněji.

Nákup potravin pro štědrovečerní tabuli vyjde čtyřčlennou rodinu na necelých 360 korun. Ještě před rokem by to bylo o 10 procent méně. Podle Dany Večeřové z Potravinářské komory je to kvůli zvýšení cen energií, pohonných hmot nebo mzdových nákladů.
Další peníze spolkne nákup vánočního stromku. Nejlevnější stromečky se dají pořídit za 198 korun, ty nejdražší pak za 990 korun.

Dohromady česká domácnost za svátky podle ekonomických odhadů utratí zhruba 13,5 tisíce. Asi osm tisíc z celkové částky ukrojí dárky.

Vánoce jsou pro obchodníky tradičně nejsilnějším prodejním obdobím v roce. Dalšímu velkému náporu zákazníků budou obchody čelit hned po svátcích, kdy zahájí velké sezónní výprodeje.