Nemocnice odmítají nízké úhrady

Praha - Nemocnice hrozí, že budou muset v příštím roce omezovat péči. Peníze od zdravotních pojišťoven jim prý nestačí. Na dnešním shromáždění Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) požádají zástupci 146 členských nemocnic ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), aby zrušil vyhlášku o úhradách na rok 2008.

Vadí jim příliš nízký nárůst úhrad za zdravotní péči od pojišťoven, se kterým počítá chystaná vyhláška. O 3 až 4 procenta by se měly zvýšit u akutní péče a o 2 procenta u péče následné. Odhadovaná inflace na příští rok je přitom 5 procent. „My jsme si v obecné rovině představovali ten nárůst tak, že nám pokryje alespoň inflační náklady,“ říká člen rady AČMN a ředitel Hospicu Štrasburk Josef Heller.

Ministerstvo argumentuje tím, že reálný nárůst úhrad bude ve skutečnosti vyšší díky vyššímu základu, ze kterého se bude vypočítávat. Zdravotní pojišťovny totiž nemocnicím vrátí peníze, které jim už dříve strhly. Nemocnice a záchranné služby se o ně soudily s pojišťovnami. Soud rozhodl ve prospěch zdravotníků. Všeobecná zdravotní pojišťovna tak vrátí nemocnicím 1,2 miliardy korun. Vracet by měly i některé zaměstnanecké pojišťovny.

Argument ministerstva však nemocnice odmítají. „Ten nárůst, který nám tehdy přiřkl soud, ne vždy všechny pojišťovny akceptují, jsou tam různé srážky, úpravy v závislosti na objemu péče, takže nelze vždy říci, že je to stoprocentní nárůst,“ namítá Heller. V Česku je zhruba 200 nemocnic. Spotřebují polovinu z dvousetmiliardového rozpočtu zdravotnictví.

Náklady na léčbu pacientů v hospicech se podle Kellera pohybují okolo 1860 korun za lůžko a den. „Pojišťovny v průměru platí 1100 korun a ke zbytku se samozřejmě musíme dostat jiným způsobem, ať jsou to granty, dotace, dary nebo příjmy z vlastní činnosti, abychom tato zařízení vůbec udrželi v provozu,“ dodává Heller. Hospicům přitom nepomohou ani chystané poplatky pacientů v nemocnicích, protože ty podle nového zákona tato zařízení vybírat nesmějí.