ECB zlevnila půjčky komerčním bankám

Frankfurt - Evropská centrální banka (ECB) pouští na trh finanční injekci. Půjčí komerčním peněžním ústavům za sníženou úrokovou sazbu. Krok ECB je součástí strategie koordinované s ostatními důležitými světovými centrálními bankami. Stejně se zachovaly i britská Bank of England, americký FED nebo centrální banky v Kanadě a ve Švýcarsku. Chtějí tak zmírnit napětí na finančních trzích způsobené americkou hypoteční krizí.

Banky teď totiž v jejím důsledku mají vážné problémy se získáváním peněz. Schází jim skoro dvě stě miliard eur, které potřebují na financování běžných operací, třeba firemních fúzí. Evropská centrální banka se proto rozhodla napumpovat do oběhu co nejvíce peněz.

Podle členky představenstva společnosti AXA Kamily Horáčkové však tento krok neznamená úplnou eliminaci rizika krachu některých evropských finančních ústavů, které se na hypoteční sektor v minulosti více orientovaly. „Kroky centrálních bank jsou nabídkou likvidity do ekonomiky, není to pomoc někomu, kdo bral příliš velká rizika a měl by za ně zaplatit,“ míní. „Bude záležet na tom, jak se banky vypořádají s poklesem hodnot svých aktiv, které poskytovaly v rámci úvěrů během minulých let,“ dodává analytik Citibank Jaromír Šindler.

Po vypuknutí hypoteční krize letos v srpnu začaly být banky vůči sobě nedůvěřivé. Netušily, kdo a kolik na rizikových obchodech v Americe skutečně prodělal. Přestaly si proto navzájem půjčovat, což vyhnalo úrokové sazby na mezibankovním trhu až na pět procent. Bankám proto rapidně narostly náklady a jejich marže poklesly. Evropská centrální banka chce teď alespoň částečně uklidnit nervózní bankéře.

Škody z americké hypoteční krize zatím není možné vyčíslit. Celkové ztráty odhalí banky nejspíš v průběhu příštího roku. Jisté je, že se vyšplhají na stovky miliard dolarů.