Největším exportérem v historii ČR je Škoda Auto

Praha - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dominovala i letošnímu ročníku soutěže exportér roku. Škoda zvítězila v kategorii zaměřené na největší objem exportu v letech 1993 až 2006 a prvenství získala i z pohledu objemu vývoz v loňském roce. Nejvyšší průměrný nárůst exportu v letech 1993 až 2006 vykázala strojírenská společnost Siemens Group. V loňském roce pak nejvíce zvýšila vývoz stavební firma Tchas. Výsledky letošního 13. ročníku soutěže Exportér roku byly vyhlášeny dnes.

Škoda loni vyvezla vozy, originální díly a další komponenty za 164,2 miliardy korun, což představuje podíl na celkovém exportu ČR zhruba 7,7 procenta a činí to z firmy největšího exportéra. Tržby v západní Evropě se loni zvýšily o 5,4 procenta na 120,4 miliardy korun. Nejvíce firma rostla ve východoevropském regionu, kde tržby stouply o 46 procent na 19,9 miliardy Kč.

Podle měřítka loňského růstu vývozu si nejlépe vedla stavební společnost Tchas. Firma se v loňském roce zaměřila na expanzi na zahraničí trhy, zejména do Polska a na Slovensko. Podíl stavebních prací realizovaných v zahraničí díky tomu vzrostl oproti roku 2004 téměř čtyřnásobně. V kategorii středních exportérů měla loni nejvyšší nárůst společnost J4. Z pohledu počtu exportních zemí v letošním ročníku soutěže Exportér roku zvítězila společnost Andrew Telecommunications, která loni vyvážela do 128 států světa.

Soutěž Exportér roku, kterou pod záštitou Hospodářské komory vyhlašují Střední podnikatelský stav a Asociace na podporu podnikání v České republice, probíhá už po třinácté a účastnit se jí mohou všechny střední a velké exportující firmy z České republiky. Mezi střední se počítají podniky s ročním exportem od 100 do 500 milionů korun, velké s exportem nad 500 milionů korun za rok. Soutěž má celkem šest kategorií, mezi které patří například nejlepší exportér za jednotlivé kraje nebo s největším objemem za rok 2006. Tomu, aby každý rok vyhrály stejné firmy, zabraňuje kategorie nárůstu exportu za uplynulý rok.

Už v průběhu října byly exportující firmy obeslány přihláškami do soutěže a během listopadu proběhlo shromáždění a zpracování přihlášek. Základním kritériem pro zařazení do soutěže je objem exportu nad 100 a 500 milionů v předchozích dvou letech a hodnotícím kritériem je výše procentního nárůstu tohoto objemu. Ocenění nejúspěšnějším firmám předal premiér ČR Mirek Topolánek za účasti zástupců různých společností, ale také ministrů, poslanců a dalších hostů.

Cílem soutěže je přispět k vytvoření a zkvalitnění příznivého exportního prostředí v ČR, zároveň přichází s novinkou v podobě Zvláštní ceny Rozhodčího soudu, která bude udělena firmám, jež exportují do největšího počtu zemí.

Podle viceprezidenta Hospodářské komory Zdeňka Somra, mezi nejdůležitější teritoria pro export patřčí hlavně země Evropské unie, Jižní Ameriky, ale také Japonsko, Indie, Pákistán nebo Austrálie. V současnosti jsou nejvíce lukrativními exportními obory automobilový a hutnický průmysl. Chemické a textilní obory naopak zaznamenávají výrazný pokles.