Česko lobuje v Bruselu za operační programy

Praha – Česko už v Bruselu lobuje za svoje operační programy na roky 2007 až 2013, přitom ještě nestihlo ani vyčerpat peníze z předchozích tří let. Podle ministerstva pro místní rozvoj přesto byla země úspěšná, z unijního rozpočtu získala víc, než do něj odvedla.

Severočeské Litoměřice mají nový nájezd na most. Čtyři sta padesáti miliony jim na něj přispěla Evropská unie. Jde o jeden z mnoha podobných projektů, na které se podařilo získat peníze z Bruselu. „Nejvíce finančních prostředků bylo dáno na infrastrukturu, životní prostředí a společný regionální operační program,“ vypočítává náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Toušek.

Přesto ještě polovina z celkových šedesáti miliard do Česka nedorazila. A to přesto, že je Brusel vyčlenil už před třemi lety. Na jejich získání teď zbývá poslední rok.

České projekty získávají peníze z unie zpětně. I to je důvod, proč v pomyslné evropské soutěži o čerpání fondů zatím Česká republika zaostávala. Teď to ale vypadá, že získá více než devadesát procent z vyčleněných prostředků. Tolik se daří čerpat některým evropským nováčkům, starší členové ale výrazně zaostávají. „Řekněme, že jakási laťka šampiona je někde na úrovni 75 – 80 procent, což mělo například Irsko a překvapivě i Řecko,“ vysvětluje analytik Petr Zahradník.

Čerpání peněz v České republice ovlivnilo i opožděné vypsání projektů. A tomu se Praha nevyhnula ani tentokrát. Na rozpočtové období, které začalo tento rok, ještě nejsou schválené všechny operační programy. Celkem přitom jde o zhruba 700 miliard korun. „Mohli jsme opravit silnice, takhle budeme muset příští rok opravit dvojnásobek,“ říká hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS).

Jeden z posledních programů podepíše ministr životního prostředí Martin Bursík v Bruselu tento týden. Program, který se zabývá vzděláváním, ale bude na schválení unie muset počkat až do příštího roku.