Evropská unie rozhodla o reformě trhu s vínem

Brusel/Praha – Evropská unie se dnes dohodla na reformě vnitřního trhu s vínem. Z konečného textu se nakonec podařilo vypustit zákaz doslazování vína řepným cukrem, se kterým nesouhlasily zejména Česká republika, Slovensko, Německo, Rakousko a Lucembursko.

Uzavřená dohoda je kompromisem členských států, jehož cílem je zvýšení konkurenceschopnosti vůči vínům z Austrálie, Jižní Ameriky, Spojených států a Afriky. Přítrž má učinit také trvalé nadprodukci vína v Evropské unii, na kterou se ročně vynaloží kolem 500 milionů eur (v přepočtu přibližně 13 miliard korun) z celkového objemu 1,3 miliardy eur, které do evropského vinařství ročně putují ve formě dotací.

„Nyní plýtváme příliš velkým množstvím peněz, až jedna třetina rozpočtu se používá na to, abychom se zbavili vinných přebytků,“ zdůraznila již dříve eurokomisařka pro zemědělství a venkov Mariann Fischerová-Boelová. Podle dnešní dohody bude unie poskytovat peníze na likvidaci přebytků až do roku 2013. Poté si s nimi budou muset poradit vinaři sami.

Česko ale problémy s přebytky nemá. Klíčová pro ně byla spíše otázka doslazování vína řepným cukrem. Původní návrh Evropské komise prosazoval jeho úplný zákaz. K tomuto účelu se měl nadále využívat výlučně mošt, který ale vyrábí pouze Itálie a Španělsko. Do ostatních zemí by se musel dovážet, což by výrazně prodražilo výsledný produkt. Tomu se ale nakonec podařilo díky tlaku především ze strany starých členských zemí zabránit. „Doslazování stolních vín je povoleno jako dnes. U vín, která jsou jakostní a vyšší, tam je možno povolit doslazování cukrem pouze v případě nepříznivého roku,“ vyzdvihl náměstek ministra zemědělství Stanislav Kozák.

České republice se podařilo dosáhnout příznivých výsledků také v oblasti zemědělských dotací. Oproti původnímu návrhu, který hovořil o 1,6 milionech eur (v přepočtu asi 42 milionů korun) dostanou čeští vinaři od roku 2009 3 miliony eur (necelých 80 milionů korun). Od roku 2015 si ale polepší ještě více, protože získají celkem 5,2 milionu eur, což představuje zhruba 137 milionů korun.

„Peníze půjdou na restrukturalizaci vinic, to znamená na vyklučení starých hlav a vysázení nových, půjdou do technologií a také do propagace,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 ministr zemědělství Petr Gandalovič. V zápětí dodal, že se českým vyjednavačům podařilo uspět také v tom, že země nebude muset povinně propagovat svá vína ve třetích zemích, což jí dává volné ruce v tom, jak s finančními prostředky z Evropské unie naloží.

Vydáno pod