Mzdy horníků v OKD se příští rok zvýší o sedm procent

Ostrava - Mzdy horníků i povrchových pracovníků OKD se v roce 2008 zvýší o sedm procent. Při dosažení dobrých hospodářských výsledků se navíc průměrný měsíční výdělek ještě navýší, aby byl o čtyři procenta vyšší než inflace. Ve středu se na tom dohodli zástupci vedení společnosti a odborů, řekla ČTK mluvčí společnosti Věra Breiová. Letos se průměrná mzda přibližně 16.000 zaměstnanců OKD podle odhadů firmy těsně přiblíží částce 29.000 korun, v kraji byl na konci třetího čtvrtletí průměrný plat o 9000 korun nižší.

Odbory původně chtěly přidat 12 procent. „Je to hodně silný kompromis, ale je to výhodnější než stávka. Ta by byla špatná pro obě strany,“ řekl ČTK odborový předák Miroslav Syrový. Důležitá je podle něj návaznost mezd na růst spotřebitelských cen. „Pokud firma splní ekonomické ukazatele, lidé dostanou například při šestiprocentní inflaci přidáno celkem o deset procent,“ vysvětlil Syrový.

„Vstřícný přístup odborářů i managementu umožní podepsání kompletního dodatku ke kolektivní smlouvě zřejmě již v prvních lednových dnech,“ uvedli v písemném prohlášení místopředsedové představenstva OKD Miloslava Trgiňová a Ján Fabián.

Vyjednávání mzdových a sociálních podmínek mezi odboráři a vedením OKD je každým rokem velmi tvrdé, hraje se o každé procento. Obě strany ale hovoří o korektním jednání. Kolektivní smlouva je v OKD uzavřena na tři roky, každý rok se upravují jen některé její pasáže. Příští rok se například o dvě koruny zvýší příspěvky na hornické svačiny, firma zároveň o čtyři procenta navýší objem prostředků na sociální výdaje.