USA rostly ve 3. čtvrtletí o 4,9 pct

Washington - Ekonomika Spojených států rostla ve třetím čtvrtletí i podle dnešních konečných údajů tempem 4,9 procenta, tedy nejrychleji za poslední čtyři roky. Ekonomové však na konci roku čekají kvůli krizi na trhu bydlení výrazné zpomalení, které bude pokračovat i v příštím roce.

Konečný údaj se již proti předběžnému číslu z konce listopadu nezměnil. Naposledy rostla největší ekonomika světa rychleji ve třetím čtvrtletí 2003, kdy její hrubý domácí produkt vzrostl v celoročním přepočtu o 7,5 procenta. Ve druhém čtvrtletí HDP rostl rovněž solidním tempem 3,8 procenta.

Růst třetího čtvrtletí vedla hlavně vysoká tvorba zásob a silný nárůst exportu, jemuž pomohl pokles kurzu dolaru. Řada ekonomů se domnívá, že kvůli krizi hypoték a potížím finančního sektoru nyní ekonomika výrazně zpomalí na jedno procento nebo méně.

Spojené státy se nyní potýkají s krizí na trhu bydlení, která se naplno rozvinula uprostřed třetího čtvrtletí. Výdaje na nákupy nových rodinných domů se za čtvrtletí propadly o 20,5 procenta, což byl nejprudší pokles za více než 16 let, tedy od roku 1991, kdy ekonomika mířila do recese.