Banky se na závěr roku předzásobují penězi na hypotéky

Praha - Banky se snaží na závěr roku předzásobit penězi na poskytování hypoték. Proto v posledních několika měsících vydávají mnohamiliardové emise hypotečních zástavních listů, z kterých se částečně hypoteční úvěry financují. Vyplývá to ze statistik jednotlivých bank. Od nového roku totiž končí daňové zvýhodnění výnosů z těchto dluhopisů a podle odhadů hypotečních expertů to může přivodit zvýšení úrokových sazeb u hypoték o 0,2 až 0,5 procentního bodu.

V porovnání s loňskem všechny velké banky zvýšily objem vydávaných hypotečních listů až čtyřnásobně. Například Česká spořitelna vydala jen od září hypoteční zástavní listy za 22,9 miliardy korun, celkově za letošní rok to bylo 32,7 miliardy. Jen v listopadu šlo o čtyři emise těchto dluhopisů a dalších několik v prosinci. Loni vydala HZL za 7,5 miliardy.

Rovněž Hypoteční banka v letošním roce razantně zvýšila objem hypotečních zástavních listů. Zatímco loni vydala tyto dluhopisy v objemu 12,5 miliardy korun, letos to bude již více než 32 miliard korun. Do listopadu na trh banka vypustila HZL za 27,3 miliardy a v prosinci chystala ještě dalších osm emisí za 4,8 miliardy korun.

Předzásobit se levnějším zdrojem peněz se rozhodly i menší banky, například Raiffeisenbank. Ta letos vydala HZL za deset miliard korun, loni pouze za 2,3 miliardy korun.

Zrušení daňové výhodnosti HZL podle odborníků může hypotéky zdražit. Úrokové sazby by podle nich kvůli takovému opatření mohly stoupnout až o 0,5 procentního bodu. „Zrušení daňového osvobození HZL v roce 2008 zvýší úrokové sazby z hypoték až o 0,50 procentního bodu,“ uvedla Česká spořitelna. Obdobný odhad má i generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil, podle kterého se může vzrůst úročení hypoték o 0,2 až 0,5 bodu.

Banky se ovšem liší v tom, z jaké části hypotéky financují právě přes HZL. Například u Hypoteční banky je to z 90 procent, u ostatních méně. Celkově se zástavní listy na financování hypoték podílejí ani ne z půli.

Banky často prodávají HZL navzájem mezi sebou. Velmi často si tyto cenné papíry pořizují hlavně velcí investoři, například pojišťovny nebo stavební spořitelny. Jen menší část dluhopisů nabídnou drobným investorům.