Mafra koupila vydavatele bezplatného deníku Metro

Praha - Mediální skupina Mafra dnes koupila 60 procent akcií a hlasovacích práv v české pobočce firmy Metro International, která vydává bezplatný deník Metro. Informoval o tom člen představenstva a mluvčí Mafry Roman Latuske v tiskové zprávě. Finanční podmínky obchodu nebudou zveřejněny.

Mafra v Praze vydává jiný bezplatný deník, Metropolitní Expres. Oba deníky chce časem spojit.

Deník Metro je distribuován ve velkých městech po celé České republice. Většinu čtenářů má v Praze a okolí. Podle výsledků průzkumu čtenosti deníků Media Projekt za druhé a třetí čtvrtletí letošního roku četlo Metro 331.000 osob. Metropolitní Expres měl 181.000 čtenářů.

Kromě Metra a Metropolitního Expresu se ve stanicích městské hromadné dopravy a na dalších místech v Praze v současnosti rozdává také deník 24 hodin z vydavatelství Ringier, který čte přibližně stejný počet lidí jako Metropolitní Expres. Od poloviny listopadu je k dispozici ve firmách, hotelech či finančních institucích bezplatný deník E15 z vydavatelství Mladá fronta. Ten se zaměřuje na ekonomiku.

Mediální skupina Mafra vydává deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, provozuje servery idnes.cz a lidovky.cz. Do skupiny patří pražská rádia Expresradio a Rádio Classic FM, hudební televize Óčko a čtyři časopisy.

Společnost Metro Česká republika v loňském roce dosáhla tržeb z prodeje přibližně 196,1 milionu korun.