Toyota otevřela v Rusku svou první továrnu

Petrohrad - Japonská automobilka Toyota dnes otevřela v Rusku svou první továrnu. Jde zároveň o první závod v zemi, který bude vyrábět prémiové luxusní vozy, a to model Camry. Po přestřižení pásky provedl ruského prezidenta Vladimira Putina po továrně prezident japonského koncernu Kacuaki Watanabe.

Závod za 200 milionů dolarů bude ročně vyrábět 50 tisíc vozů Camry. Camry je vlajkový sedan Toyoty, který se za posledních devět let osmkrát stal nejprodávanějším vozem ve Spojených státech.

Toyota založila ruský podnik TMMR v květnu 2005 a jeho produkce se rozeběhla na konci letošního roku. V prvním celém roce má továrna vyrobit 20.000 aut, v dalších letech počítá vedení podniku s rozšiřováním produkce.

Toyota má v TMMR podíl 80 procent a zbytek patří Evropské bance pro obnovu a rozvoj (EBRD). V začátku produkce bude mít závod kolem 600 zaměstnanců, uvádí zpráva Toyoty.

Za prvních 11 měsíců roku vyskočil prodej zahraničních značek v Rusku o 63 procent. V Rusku již vyrábějí své vozy americké automobilky General Motors a Ford a jihokorejský koncern Hyundai. Na konci listopadu opustily brány nové továrny také první vozy automobilky Volkswagen. Následovat je budou vozy japonský producentů Nissan, Suzuki a Mitsubishi a francouzský PSA Peugeot Citroën.

Vydáno pod