ČEZ již skoupil osm procent akcií

Praha - Energetická společnost ČEZ již na burze skoupila přes osm procent vlastních akcií. V rámci zpětného odkupu ČEZ získal 47,46 milionu akcií, tedy 8,01 procenta ze základního kapitálu. Vyplývá to z informací zveřejněných dnes na internetové stránce firmy. ČEZ nyní odkup akcií zhruba na měsíc pozastaví.

Na nákup vlastních cenných papírů ČEZ vynaložil přibližně 54,3 miliardy korun. Dubnové usnesení valné hromady umožňuje společnosti z trhu stáhnout až 59,22 milionu akcií, což představuje deset procent základního kapitálu. Cena, kterou za odkup zaplatí, se musí pohybovat od 300 do 2000 Kč za kus.

ČEZ zaplatil za jednu akcii v průměru 1144 korun. Cena akcie během odkupu vzrostla téměř o 40 procent na nynějších 1385 korun. Firma před vánočními svátky odkup vlastních akcií zhruba na měsíc přeruší; chce v něm pokračovat znovu ve čtvrtém lednovém týdnu.

„Dáme možnost vedoucím zaměstnancům, aby uplatnili část svých opcí. ČEZ tak bude moci lépe využít limit pro zpětný odkup akcií,“ řekl generální ředitel společnosti Martin Roman.

ČEZ již před zahájením odkupu držel pro účely akciového motivačního programu zhruba půl procenta vlastních akcií. Aby nyní mohl z trhu stáhnout deset procent cenných papírů, musí se jich zbavit tím, že manažeři uplatní své opce. V průběhu odkupu k této možnosti vedoucí zaměstnanci nesáhli.

Akcie ČEZ mezitím prodává přes burzu stát. Vládní usnesení umožňuje prodat státu sedmiprocentní balík akcií, dosud však podle údajů Střediska cenných papírů prodal jen 1,57 procenta.

Polostátní ČEZ je nejziskovější tuzemskou firmou. Ve čtvrtek vedení společnosti odhadlo, že letošní čistý zisk vyšplhá včetně mimořádných vlivů na rekordních 42,6 miliardy korun; příští rok má vzrůst na 46,6 miliardy. Loni skupina vydělala 28,8 miliardy Kč.

Vydáno pod