ČR loni na veřejnou podporu vydala 20 miliard

Brno - Česko loni vydalo firmám ze svého rozpočtu státní podporu zhruba 20 miliard korun (přesně 800 milionů eur). V přepočtu na HDP je to víc než průměr evropské pětadvacítky. Čísla zveřejnila Evropská komise, ČTK je dnes poskytl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Nejvíc státy v přepočtu na hrubý domácí produkt podporují firmy na Maltě, v Lotyšsku a ve Finsku.

Český příspěvek firmám představuje 0,66 procenta hrubého domácího produktu, v Evropské unii je to 0,58 procenta. Mezi zeměmi původní patnáctky je průměr dokonce jen 0,56 procenta, naopak u desítky takzvaných nových členů přijatých od vstupu ČR je tento podíl 0,91 procenta.

„Čísla potvrzují, že členské státy EU kladně reagují na výzvu Evropské rady požadující cílenější podpory a jejich nižší počet,“ poznamenal místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

Celkem loni veřejná podpora všech zemí EU činila skoro 67 miliard euro (přes 1,742 bilionu korun). Nejvíce se na tom podílely Německo s 20 miliardami eur a Francie s deseti miliardami.

Vydáno pod