V Česku začaly zimní výprodeje

Praha - V Česku začaly po vánočních svátcích výprodeje sezonního zboží, některé obchody hlásí slevy až 70 procent. První zlevněné zboží mohli zákazníci koupit již ve středu v obchodních centrech, dnes propukly výprodeje naplno i mimo ně. Lidé mohou ušetřit při nákupu zimního oblečení a obuvi, hraček, elektroniky, sportovních potřeb nebo kosmetiky. Zákazníci také po Vánocích využívají možnost vrátit nebo vyměnit nevhodně zvolené dárky.

„Slevy dosahují v tuto chvíli výše 25 až 50 procent, týkají se oděvů, zejména zimní kolekce, vybraných výrobků z oblasti elektra, hraček, kosmetických balíčků a vánočních dekorací,“ uvedla mluvčí obchodního řetězce Tesco Jana Matoušková. Největší zájem je podle ní o oděvy, protože lidé ještě nakupují oblečení na zimní dovolenou, a o výrobky z oblasti elektra, zejména LCD televize a mikrovlnné trouby. Současné slevy boudou v Tesku platit do 8. ledna, pak přijde další vlna, do které bude zahrnuto více výrobků a slevy budou vyšší.

Společnost Ahold snížila ceny některých sezonních výrobků ve svých obchodech Hypernova až o 60 procent. „Sleva se týká zejména zimního textilu, pánské i dámské obuvi, sportovních potřeb, hraček či zimní výbavy pro motoristy,“ řekl mluvčí Aholdu Libor Kytýr. Druhou vlnu slev zahájí Hypernovy 9. ledna. „Budou se týkat zejména domácích potřeb a budou dosahovat až 40 procent z původní částky,“ dodal Kytýr.

Ceny sezonního zboží snížily prodejny oděvů v centru Prahy. Plný zákazníků byl dnes dopoledne obchod C&A na Václavském náměstí. Zimní oděvy zlevnil i o 50 procent, průměrně snížil ceny asi o 40 procent. Obdobné slevy na zimní sortiment nabízí i prodejna H&M.

Zástup zájemců o slevy se dopoledne shromáždil před vchodem do obchodního domu Marks & Spencer krátce před jeho otevřením. Obchod zlevnil zimní kolekci a dámské prádlo až o 70 procent. „Průměrná výše slev je přibližně 50 procent,“ uvedla mluvčí společnosti Renata Fišerová. Zákazníci také využívají možnost vrátit nevhodné vánoční dárky. Firma umožňuje vrátit zboží celoročně, první dva dny po svátcích ale obvykle zaznamenává zvýšené užívání této služby.

Ceny některého zboží snížila i síť obchodů s elektronikou Datart. Nabídka zlevněných výrobků v jednotlivých obchodech se liší v závislosti na stavu jejich skladů, slevy se pohybují mezi deseti až 50 procenty. Po Novém roce chystá Datart plošné slevy, zejména na neprodané zboží pro předvánoční trh a na modely, s jejichž prodejem končí. Druhou vlnu slev řetězec odstartuje 4. ledna a ceny sníží od deseti do 30 procent.

Povánoční výprodej dnes zahájil i prodejce sportovního zboží Gigasport. „Slevy jsou na vybrané druhy zboží ze starších, ale i z aktuálních sezon, lyže, lyžařskou obuv, zimní a sportovní textil, zimní i sportovní obuv a fitness vybavení. Slevy dosahují výše až 50 procent,“ uvedla mluvčí firmy Jiřina Šimůnková.