Družstvo Jih ukončí dodávky mléka Madetě, dva závody zaniknou

Praha - Mlékařské a hospodářské družstvo Jih, sdružující 212 družstev, vypovědělo veškeré dodávky největší české mlékárně, společnosti Madeta. A ta už v reakci na to oznámila uzavření svých dvou závodů ve Strakonicích a Českých Budějovicích.

V červnu 2004 do bavorské mlékárny v Chamu zamířila první dodávka 15 000 litrů mléka a situací se začali zabývat politici. Na konci prosince 2007 zemědělci písemně vypověděli Madetě veškeré dodávky. Do Německa by naopak mělo denně téct možná až 900 tisíc litrů suroviny. Představitelé družstva Jih výpověď potvrdili. V Německu jim nabídli za litr mléka o 1,40 korun více než v Česku. „K tomuto kroku jsme přistoupili s tím, že dodávka mléka nekončí do 31. března 2008,“ dodává Zdeněk Houška z družstva Jih.

„Toto stanovisko bereme jako definitivní a začneme nakupovat levnější mléko v zahraničí. Dva naše provozy zaniknou, a to České Budějovice a Strakonice,“ poznamenává Milan Teplý, generální ředitel firmy Madeta. Houška však zdůrazňuje, že družstvo je ochotno jednat. Většinu zaměstnanců chce Madeta převést do jiných provozů, o práci by nemělo přijít víc než 200 lidí.

Už počátkem listopadu se tímto sporem zabývala i poslanecká sněmovna. Například ministerstvo zemědělství nepřímo varovalo farmáře před masivním vývozem do zahraničí v situaci, kdy část dotací na výrobu dostávají ze státního rozpočtu. Ti se ale brání, výkupní ceny se podle nich teprve teď dostávají na reálnou úroveň.

Přestože představitelé Madety začali podle svých slov už oslovovat náhradní dodavatele, jednáním s družstvem Jih se patrně bránit nebudou. Poslední jednání by se podle neoficiálních informací mělo uskutečnit ještě v druhém lednovém týdnu.