PVK: Lidé by si měli chránit vodoměry před mrazem

Praha - Vlastníci nemovitostí by si měli zabezpečit své vodoměry proti mrazu. Zima je totiž může vážně poškodit, řekla mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcela Dvořáková. Zamrzlé vodoměry poté pracovníci PVK opravují či vyměňují na náklady majitelů, kteří jsou za jejich stav zodpovědní.

„Při velkých mrazech může dojít k zamrznutí vodoměrů. Může prasknout jejich krycí sklo, ale také vytéci voda,“ upozornila Dvořáková.

PVK proto doporučují umístit nad vodoměr krycí vrstvu izolačního materiálu. „Například polystyrenovou desku, kterou je vhodné připevnit na spodní plochu víka venkovní vodoměrné šachty, nebo izolační vatu (nikoliv skelnou), nebo plastový pytel naplněný drceným polystyrenem,“ doplnila Dvořáková.

V případě delší nepřítomnosti v zimním období radí vodárny zcela uzavřít přívod vody před vodoměrem a vyprázdnit potrubí za ním.
 

Lidé si mohou v případě pochybností nechat přezkoušet vodoměr v certifikovaném metrologickém středisku. Přezkoušení správnosti vyjde na několik stokorun podle typu vodoměru. Je-li reklamace oprávněná, výměnu a přezkoušení hradí vodárny. Když naopak vodoměr funguje správně, zaplatí náklady zákazník ze své kapsy.