MfD: Cizinci si dle Eurostatu loni v ČR vydělali 27 mld. Kč

Praha - Cizinci oficiálně zaměstnaní v České republice si loni vydělali miliardu eur čistého (přibližně 27 miliard korun). To je zhruba o 43 procent více než v roce 2005. S odvoláním na čísla evropského statistického úřadu Eurostat to píše dnešní Mladá fronta Dnes. Při započítání cizinců pracujících na živnostenský list nebo zaměstnaných nelegálně by byl celkový čistý výdělek podstatně vyšší, připomíná deník.

Oficiálně zaměstnaných cizinců bylo v Česku ke konci listopadu 239.000. Největší část z nich tvoří Slováci, kterých v tuzemsku pracuje přibližně 103.000 a loni si zde po odečtení daní vydělali více než deset miliard korun.

Česko podle průzkumu patří mezi pět evropských zemí, kde si oficiálně vydělává nejvíce lidí pocházejících ze zemí mimo Evropskou unii. Loni si v tuzemsku zaměstnanci bez unijního pasu vydělali přes osm miliard korun, což je podle Eurostatu stejně jako v Británii a Itálii a jen o něco méně než ve Španělsku a vedoucím Nizozemsku. Tam si cizinci ze zemí mimo EU přišli přibližně na 13,5 miliardy korun.

Druhou nejpočetnější skupinou oficiálně v Česku zaměstnaných cizinců jsou Ukrajinci, pracovní povolení jich na konci listopadu mělo téměř 60.000. Podle neziskových organizací, které se zabývají nelegální prací cizinců, jich ale v tuzemsku pracuje až pětkrát více.

Eurostat vycházel z údajů, které mu poskytly jednotlivé členské státy EU. Od hrubého výdělku cizinců se kromě daní a dalších odvodů pokusil odečíst i náklady na cestu do cílové země.