Raiffeisenbank a eBanka sjednotí od února poplatky

Praha - Poplatky za služby u Raiffeisenbank a eBanky by se měly až na drobné výjimky sjednotit od února. V obou bankách budou například stejné poplatky za odchozí platby nebo výběr hotovosti. Sdělil to mluvčí banky Tomáš Kofroň. Raiffeisenbank koupila eBanku loni v říjnu, sloučit by se banky měly do poloviny roku 2008. Některé poplatky, jako například ceny za výběr z bankomatů banky sjednotily již v srpnu.

Od února by měla odchozí platba v rámci eBanky stát 2,90 koruny a mimo banku 4,90 koruny. Dosud se v eBance ceny podle typu cenového programu pohybovaly mezi 1,80 a 5,90 koruny v rámci eBanky a 3,80 až 7,90 koruny mimo banku. Výjimkou bude účet eKonto, kde bude poplatek 2,90 koruny platit i pro odchozí platby mimo banku.

Poplatek za odchozí platby mění stejným způsobem i Raiffeisenbank. Za platby v rámci banky tedy klient nově zaplatí 2,90 koruny oproti předchozím třem korunám. Za platby mimo banku nově zaplatí 4,90 koruny oproti dosavadním čtyřem korunám.

Změní se rovněž poplatek za výběr hotovosti na přepážce. Nově klient při výběru do 500.000 korun zaplatí v obou bankách 60 Kč, zatímco dosud v eBance platil 30 Kč a 0,15 procenta z objemu výběru, max. 1000 korun.

Poplatek za vedení běžného účtu bude nově stanoven v obou bankách na 50 korun, což byla dosavadní cena eBanky. Raiffeisenbank pak ještě od 1. srpna zvýší ceny svých stávajících balíčků. Kompletkonto Start bude nově nabízet za 69 korun oproti dosavadním 54 korunám, ceny balíčků Kompletkonto Klasik a Komplektonto Optimum se zvýší o desetikorunu na 109 korun, respektive 159 korun.

„Stávající cenové programy eBanky zůstávají beze změny, k dalším změnám sazebníku v obou bankách minimálně do konce roku 2008 nedojde,“ uvedl Kofroň.

Od února eBanka také snižuje poplatek pro platby v rámci EU. Nově tak klienti za platby do těchto zemí zaplatí 220 korun, za příchozí platby 200 korun. Doposud přitom klient za odchozí platbu mohl zaplatit až 1500 korun, za příchozí platbu až 1000 korun. Poplatek za platby mimo tyto země činí v Raiffeisenbank i eBance od února jedno procento, minimálně 500 a maximálně 1500 korun.

Sjednocení bank po právní stránce by mělo proběhnout do poloviny příštího roku, společná banka se bude nazývat Raiffeisenbank. Přechod na jeden bankovní kód by měl proběhnout v lednu 2009. Banka již sjednocuje vedle cen i nabídku produktů.

Rakouská finanční skupina Raiffeisen International Bank Holding, která v Česku ovládá Raiffeisenbank, dokončila převzetí stoprocentního podílu v tuzemské eBance loni 24. října. Skupina Raiffeisen zaplatila České pojišťovně za stoprocentní podíl v eBance 130 milionů eur (asi 3,7 miliardy korun).