Češi na Silvestra poslali méně SMS než loni, více telefonovali

Praha - Češi poslali o letošním Silvestru a v první hodinách Nového roku po dlouhé době méně SMS textových zpráv než v předcházejícím roce. Pokles byl ale jen mírný. Zato však telefonovali častěji než při minulém Silvestru i než na Štědrý den a poslali výrazně více multimediálních MMS zpráv. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytli všichni tři mobilní operátoři.

„Atmosféra oslav na Silvestra a na Nový rok není zdaleka tak komorní jako na Štědrý den. Proto lidé v tomto období více volají než posílají textové zprávy, což potvrdily i letošní výsledky,“ uvedl mluvčí Telefóniky O2 CR Martin Žabka. Proti loňskému roku zákazníci O2 na Silvestra telefonovali o 15 procent více a počet MMS zpráv vzrostl o 25 procent. Zákazníci O2 odeslali během Silvestra a prvních hodin roku 2008 více než 13,5 milionů textových zpráv, jejich počet se tak meziročně nelišil.

I letošní Silvestr dokázal, že přát si do nového roku prostřednictvím mobilního telefonu je pro většinu Čechů běžnou součástí novoročních oslav, uvedla mluvčí T-Mobile Jitka Pacolová. Zákazníci T-Mobilu dávali podle ní stejně jako loni přednost osobnímu telefonátu před SMS zprávou.

Zatímco o Vánocích jasně vyhrály SMS, v závěru roku 2007 a prvních okamžicích nového roku si lidé zážitky a přání raději zavolali, upozornil mluvčí Vodafone Miroslav Čepický. Hovory podle něj vyhrály nejen v absolutním čísle, ale i v meziročním nárůstu.

O2 celkem zaznamenala přes 19,6 milionu hovorů na Silvestra a v první hodině Nového roku. Objem hlasového provozu se v tomto období proti loňskému roku zvýšil o 15 procent. Klienti O2 odeslali 91.221 MMS zpráv. V pevné síti O2 bylo v rámci ČR během Silvestra uskutečněno bezmála 2,7 milionu telefonních hovorů. Počet volání z pevné sítě O2 do mezinárodní sítě dosáhl 1,8 milionu hovorů. Letos se překvapivě zvýšil počet volání do Rakouska, které se s téměř 270.000 hovorů stalo nejčastěji volanou zahraniční destinací.

Zákazníci T-Mobile uskutečnili téměř 22,6 milionu hovorů, což představovalo meziroční nárůst o 5,7 procenta. Nárůst byl podle Pacolové ovlivněn také tím, že letošní Silvestr připadl na pondělí a během dne byl běžný provoz pracovního dne. Proti loňskému roku poklesl počet zaslaných SMS zpráv o 5,6 procenta na 12,9 milionu. Naopak největší nárůst vykázaly MMS zprávy, jejichž počet vzrostl o téměř 24 procent na 155.000.

U Vodafone se zvýšil v meziročním srovnání počet hovorů o 17 procent na 11,63 milionu, počet MMS zpráv stoupl o 15 procent na skoro 43.000. Počet SMS zpráv vzrostl o dvě procenta na 8,72 milionu.