Mýtné se rozšířilo na 172 kilometrů silnic první třídy

Praha - Elektronické mýtné se dnes o půlnoci z dálnic a rychlostních silnic rozšířilo i na 172 kilometrů silnic první třídy. Hotový systém na "jedničkách" předala firma Kapsch státu v pondělí, uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Celkem tak kamiony platí mýtné na 1160 kilometrech komunikací.

Průměrná sazba mýtného na silnicích první třídy je 1,9 koruny za kilometr, což je zhruba polovina sazby na dálnicích. Povinnosti platit mýtné podléhají zatím v ČR pouze kamiony o hmotnosti 12 tun a více. Kolik do celkového balíku peněz z mýtného přinesou „jedničky“, není jasné. Pro celých 1200 kilometrů odhadoval ministr dopravy Aleš Řebíček výnos na 1,5 miliardy korun. Při prostém vydělení šesti to vychází na 250 milionů korun.

Nejdelším nově zpoplatněným úsekem jsou na sebe napojené silnice číslo 47 a 48 z Přerova do Frýdku-Místku, které dohromady měří přes 60 kilometrů. Také většina dalších úseků se nachází na Moravě, především na Ostravsku a Olomoucku. V Čechách jsou to pouze tři silnice, z nichž nejdelší je ta s číslem 33 mezi Hradcem Králové a Náchodem, která měří téměř 25 kilometrů.

Celkem jde o 13 úseků, kde se do budoucna počítá s dálnicí, nebo které propojují dálniční síť s velkými městy nebo zahraničím.

Původní varianta zavedení mýtného počítala se zpoplatněním 1200 kilometrů silnic první třídy. Ministerstvo však od ní upustilo kvůli problémům se stavbou mýtných bran a úvahám o satelitním systému, který brány nepotřebuje. Nejdříve se plány zmenšily na zhruba 270 kilometrů, poté na 200; skutečně zpoplatněná vzdálenost je ještě o 30 kilometrů kratší.

Ze seznamu ve vyhlášce ministerstvo dopravy nakonec vyškrtlo silnici číslo devět od České Lípy k německým hranicím, silnici číslo 10 z Turnova do Harrachova nebo úsek mezi dálnicí D1 a Jihlavou. Náměstek ministra dopravy Jiří Hodač to zdůvodnil tím, že tyto silnice byly již zahrnuty do případných plánů na satelitní zpoplatnění.

Nyní je v mýtném systému zaregistrováno zhruba 250.000 platících kamionů; celkový letošní výnos překročil 5,5 miliardy korun. Mýtné se platí na českých dálnicích a rychlostních silnicích od ledna 2007.