Fincentrum: Splátky hypoték můžou být měsíčně až o 2000 Kč vyšší

Praha - Měsíční splátka hypotéky může být na konci letošního roku až o 2000 korun vyšší, než je tomu nyní. Průměrný úrok za hypoteční úvěr se totiž může pohybovat až kolem sedmi procent. Vyšší náklady se přitom netýkají pouze nových zájemců o poskytnutí hypotečního úvěru, ale také lidí, kterým v průběhu letošního roku skončí úroková fixace.

„Pokud někdo v roce 2005 uzavřel hypotéku na dva miliony korun s tříletou fixací, která mu skončí v průběhu roku 2008, musí letos počítat s navýšením měsíční splátky o 1500 Kč, často i více,“ sdělil Petr Stuchlík z představenstva Fincentra. „Zvýšení splátky o několik tisíc spolu s dalšími zdraženími může zásadně ohrozit rozpočet domácnosti,“ dodal.

Průměrná sazba hypoteční půjčky se loni v listopadu dostala na 5,28 procenta. Podle Fincentra můžou klienti řešit vyšší splátky pomocí refinancování od jiné banky. „Úspora může díky refinancování činit 10.000 až 15.000 korun ročně,“ zdůraznila společnost ve své tiskové zprávě.

Zdražování hypoték může vést podle Stuchlíka k větší oblibě nájemního bydlení. „Ve větších městech je mnoho nových bytů, které jejich majitelé nabízejí k pronájmu. Například byt, který při financování na hypotéku včetně všech poplatků bude stát majitele v roce 2008 měsíčně 19 tisíc korun, si může zájemce pronajmout za 13 tisíc korun včetně poplatků za služby a energie,“ komentoval Stuchlík očekávaný vývoj.

Celkový objem hypoték poskytnutých v loňském roce má být podle očekávání odborníků téměř o polovinu vyšší než v roce 2006. Letos se však tento růst pravděpodobně zpomalí. Generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil odhaduje, že dynamika růstu nových hypoték se sníží přibližně až na deset procent.

Vydáno pod