Cena zlata se vyšplhala na 28leté maximum

Londýn - Cena zlata se dnes kolem 17:00 SEČ vyšplhala až na 28leté maximum 855,10 dolaru za troyskou unci. Překonala tak historické maximum 850 dolarů z ledna 1980. Mezi hlavní důvody tohoto vývoje patří drahá ropa a slabý dolar.

„Cena zlata stojí na velmi silných základech, o tom není pochyb,“ vyzdvihl analytik David Thurtell ze společnosti BNP Paribas. Loni se cena zlata zvýšila o více než 30 procent, takže zaznamenala nejprudší celoroční nárůst od roku 1979.

Postavení zlata na světových trzích významně ovlivňuje slabší dolar, který snižuje cenu zlata z pohledu držitelů ostatních měn. Vůči euru dnes znovu oslabil, protože investoři očekávají, že nové zprávy o stavu ekonomiky Spojených států by mohly potvrdit potřebu dalšího poklesu úrokových sazeb v zemi.

Zároveň dnes stouply ceny ropy. Stojí za tím obnovení násilí v Nigérii, která je šestým největším světovým exportérem suroviny, a očekávání dalšího poklesu zásob v USA. Dražší ropa posiluje poptávku po zlatě jako prostředku pro ochranu před inflací.