Cena ropy se poprvé v historii vyšplhala na 100 dolarů

Londýn - Cena americké lehké ropy dnes stoupla o více než čtyři dolary a poprvé v historii se vyšplhala na 100 dolarů za barel. Vzhůru ji tlačí spekulativní nákupy, které jsou důsledkem geopolitického napětí a slabého kurzu dolaru. Poptávka po palivu zůstává i navzdory prudkému růstu stabilní.

„Je to výsledek kombinace faktorů,“ řekl analytik Nauman Barakat ze společnosti Macquarie Futures USA. Upozornil zejména na slabší dolar, očekávání dalšího poklesu úrokových sazeb ve Spojených státech a situaci v Nigérii, která je šestým největším exportérem ropy na světě. Časté útoky ozbrojenců od února 2006 však vedly k poklesu jejího vývozu zhruba o 20 procent a přiměly tisíce pracovníků z ropného průmyslu k odchodu ze země. Obavy z dalšího narušení exportu paliva posílily úterní útoky v nigerijském ropném centru Port Harcourt.

Cena americké ropy se loni zvýšila téměř o 58 procent, tedy nejprudším tempem v tomto desetiletí. Analytici ale předpovídají, že v dalších pěti letech i nadále poroste. „Je obtížné uvažovat o jakémkoliv scénáři, který nepředpovídá stálý nárůst průměrných ročních cen,“ zdůraznil podle agentury Reuters analytik Kevin Norrish z londýnské Barclays Capital.

Podobný názor zastává rovněž analytik společnosti Fortis Kris Voorspools: „Cena ropy může růst i nadále. Je to jednoduchý princip nabídky a poptávky.“ Zdražování suroviny by mohlo podle odborníků zastavit pouze utlumení světového ekonomického růstu a následné snížení poptávky po palivu.

Vydáno pod