Novým šéfem mBank se stal Jiří Báča

Praha - Novým generálním ředitelem tuzemské mBank, která je součástí polské BRE Bank, se stal od ledna Jiří Báča (34). Ve funkci nahradil Sergiusze Najara, který bude v rámci BRE Bank zodpovědný za expanzi banky na další trhy. Finanční dům oznámil změnu na dnešní tiskové konferenci. S nahrazením Najara českým manažerem banka počítala od počátku vstupu na tuzemský trh.

„Našim cílem je stát se v následujících třech letech nejdynamičtější bankou na českém trhu. Jsem přesvědčen, že právě mBank může vnést svěží vítr do českého oligopolního bankovního světa,“ řekl Báča.

Báča dosud působil jako šéf Home Credit Bank na Ukrajině, předtím byl členem představenstva Citibank. V letech 2000 až 2005 pracoval v HVB Bank na několika manažerských pozicích. Na začátku své profesní dráhy působil v Komerční bance.

mBank zahájila v tuzemsku činnost na konci listopadu 2007 a v ČR se chce prosadit především nízkými cenami. Služby nabízí především přes internet, zřízení a vedení běžného účtu včetně platební karty nabízí zdarma. „V současnosti evidujeme již desítky tisíc klientů a zájemců o zřízení účtů,“ uvedl Báča. Podle něj má polovina klientů u mBanky zřízen běžný účet, 35 procent klientů běžný i spořící účet a 15 procent lidí pouze spořící účet. Do konce roku 2010 by chtěla mBank na tuzemském trhu získat kolem 160 tisíc zákazníků.

mBank je značkou polské BRE Bank. Ta chce v ČR investovat do rozvoje banky zhruba 800 milionů korun. Celkem chce v ČR vybudovat 12 finančních center a 18 mKiosků pro klienty. Podle představitelů banky by měla mít zastoupení ve všech větších městech v ČR.