Zlato díky slabému dolaru a obavám z inflace roste

Londýn/Praha - Cena zlata dnes uzavírala na 868 dolarech za trojskou unci. Je to nejvyšší cena za 31 gramů zlata v historii. Investoři se chtějí pojistit proti slábnoucímu dolaru, a proto nakupují komodity. Vysoká poptávka pak žene ceny vzhůru. V blízké budoucnosti předpovídají někteří analytici i cenu 1000 dolarů.

„Ropa i zlato se v poslední době pohybují podobně, je to proto, že obavy z inflace a rostoucí světová poptávka působí na tyto trhy současně, a proto rostou velmi podobným tempem,“ popsal analytik Štěpán Pírko. Stále víc oblíbené jsou i šperky. Jejich výrobci tak ke zdražování zlata rovněž přispívají. Za uplynulý rok vzrostla cena zlata o třetinu, nejvíce od roku 1979.

„Mezi investory do zlata se řadí už i velmi konzervativní finanční instituce jako jsou například penzijní fondy, takže nejde o nějaké čistě spekulativní nákupy ale spíše o hledání alternativy k finančním trhům a bezpečnosti před inflací,“ myslí si Pírko.

Podle analytiků se cena zlata může ještě letos vyšplhat až ke hranici 1000 dolarů. „Říkat, že se dostaneme na 1000 dolarů, je docela optimistický názor. V nadcházejících dnech či týdnech je ale podle mého názoru možné, že se cena dostane někam nad 880 dolarů,“ poznamenal analytik společnosti Investec Australia Darren Heathcote.

Na začátku roku investoři mění alokaci kapitálu a vzhledem k tomu, jaká na finančních trzích panuje atmosféra, značné objemy kapitálu budou patrně směřovat právě do zlata. Může se tak stát, že nynější rekordní cena bude v rámci příští korekce pouze cenovým dnem.