AK: Zemědělství bude letos ziskové, možná i víc než v roce 2007

Praha - České zemědělství by podle prezidenta Agrární komory ČR (AK) Jana Veleby letos mohlo překonat loňský úspěšný rok. Za rok 2007 odhadují někteří odborníci zisk domácího zemědělství až na 16 miliard korun. Pokud bude dobrá úroda, může být letošní výsledek ještě lepší, odhaduje Veleba. Stoupající zisky přičítají agrárníci především rostoucím tržbám za komodity, jejichž ceny loni výrazně stouply. Dopad růstu dotací nebude podle AK zásadní.

„Cenový boom přišel až v osmém měsíci roku 2007, nyní jsme na začátku roku a ceny surovin jsou výborné,“ řekl Veleba. Zemědělci tak mají letos šanci prodávat za vyšší ceny celých 12 měsíců, růst zisku bude záviset na výši úrody. „Jsme na počátku možné renesance českého zemědělství, je na nás, jak toho využijeme,“ hodnotí Veleba. Zisk zemědělství za rok 2007 odhaduje na deset miliard až 15 miliard korun.

Do českého agrárního sektoru letos půjdou dotace v celkové výši asi 40 miliard korun, o čtyři miliardy více než loni. Zemědělci však nejsou spokojeni, protože přístupová smlouva umožňuje pro letošní rok ještě více. „Chceme navýšit dorovnání přímých plateb EU z národních fondů ze schválených 7,2 miliardy korun na úroveň, kterou umožňují přístupové dohody s EU, tedy na 30 procent. Chybí tam ještě kolem půl miliardy korun,“ uvedl Veleba. „Povedeme ještě jednání s ministrem financí,“ dodal.

Vážnějším problémem podle něho je pokles národních dotací přibližně o třetinu na 950 milionů korun. Tento typ dotací umožňuje postihnout specifika českého zemědělství a pokles pro některá menší odvětví je velmi znatelný. „Chybějící finanční prostředky bude ministerstvo financí pro náš resort uvolňovat postupně, tak jak se bude vyvíjet státní rozpočet,“ řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. „Je to samozřejmě vázáno na vývoj státního rozpočtu,“ doplnil.

Přímé platby zemědělcům z EU se sice každoročně zvyšují o pět procentních bodů, reálný nárůst ale nebude tak vysoký. „Evropské dotace ubírá neuvěřitelně se zpevňující koruna, mnoho podniků fakticky nedostává více, i když nominálně dotace v eurech rostou,“ uvedl Veleba.

Zlepšení výsledku agrosektoru je podle AK působeno změnou cen zemědělských surovin na světových trzích. „Ceny mimo vepřového masa jsou na velmi dobré úrovni nejen v ČR, ale v celé Evropě. To je hlavní faktor, se kterým jsme bojovali minimálně deset let,“ hodnotí Veleba.

Nejlepší jsou pro zemědělce výkupní ceny za mléko, řepku a obilí, slušné za drůbež a vejce, špatné vepřové a hovězí. Ceny prasat půjdou podle Velebova odhadu až o pětinu nahoru kvůli nízkým stavům chovů, které jsou způsobeny celoevropskou krizí odvětví.

„Čeští zemědělci žili minimálně 15 let na dluh. Letošní zisk bude třeba tvrdě investovat, abychom srovnali krok a stačili západním zemím, které také nezahálí,“ uvedl Veleba. Míra zadlužení tuzemských farmářů je výrazně vyšší než v západních zemích. „Český zemědělec si hradí výrobu z 42 procent z cizích zdrojů, tzn. z bankovních zdrojů nebo na úvěr. V EU je průměr 15 procent, v USA 12 procent,“ řekl Veleba.

České zemědělství získá letos dotace 40 miliard korun, loni to bylo 36 miliard korun, v roce 2006 stát podpořil sektor 33 miliardami korun. Největší část z nich získají čeští farmáři prostřednictvím přímých plateb. Letos mají nárok na 45 procent výše dotací, které získávají jejich kolegové v původních zemích EU. Dalších 30 procent smí zemědělcům přispět ČR, schválený rozpočet na rok 2008 počítá s dorovnáním o tři procenta nižším.

Česko je smí navýšit o dalších 30 procent. Od vstupu Česka do EU je domácí zemědělství ziskové, farmáři každý rok vydělali šest až 8,5 miliardy korun. V předchozích 13 letech ale měli zisk pouze dvakrát.