iHNed.cz:Topolánek je připraven zrušit podporu stavebního spoření

Praha - Premiér Mirek Topolánek řekl Hospodářským novinám, že je připraven zrušit státní podporu stavebního spoření. Podle něj již dávno charakter stavebního spoření nemá. Předseda vlády ale v rozhovoru pro páteční vydání deníku, ze kterého citoval server iHNed.cz, neupřesnil, jak přesně si zrušení podpory stavebního spoření představuje.

Stát dnes podporuje stavební spoření hned třikrát. Člověk, který si ukládá peníze ve stavební spořitelně může získat státní příspěvek až 3000 korun ročně. Úroky z vkladů jsou zcela osvobozeny od daní z příjmů. Lidé si zároveň mohou odečíst od daní i úroky z úvěrů ze stavebního spoření. Stejné pravidlo platí i pro hypotéky.

Ministr financí Miroslav Kalousek připravil nový zákon o dani z příjmu a audit daňových výjimek. Nyní ho projednávají ekonomičtí ministři a během pár týdnů by měl dorazit do vlády. „Zatím jsme se nedohodli, které výjimky se omezí. Okamžité zrušení státní podpory by stavební spoření položilo. O zrušení daňových úlev na stavební spoření a hypotéky budeme diskutovat, dokážu si je představit,“ řekl Kalousek.

Stavební spořitelny půjčily za 11 měsíců loňského roku téměř 67 miliard korun. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2006 šlo o devětatřicetiprocentní nárůst a za celý rok 2006 spořitelny poskytly úvěry za téměř 53 miliard korun. Vyplývá to ze statistik všech šesti stavebních spořitelen.

S koncem minulého roku lidé rovněž uzavírali více smluv o stavebním spoření, aby tak ještě získali státní příspěvek na stavební spoření za loňský rok.

Především právě kvůli každoroční státní podpoře si Češi pořizují stavební spoření jako způsob ukládání peněz. Zároveň ale tento produkt v poslední době využívají mnohem více k investicím do bydlení.