MF podalo trestní oznámení kvůli libyjskému dluhu

Praha - Ministerstvo financí podalo tento týden trestní oznámení kvůli možnému podvodu při řešení libyjského dluhu vůči České republice. Řekl to mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Na posledním mezivládním jednání totiž libyjská strana předložila dopis z roku 1997, který zpochybňuje existenci několikamiliardového dluhu. Ministr Miroslav Kalousek ho označil za padělek.

Oznámení je podáno na neznámého pachatele. „Trestný čin mohl vzniknout v průběhu jednání o řešení zahraniční pohledávky České republiky za Libyi. Především se jedná o újmu státu, která vznikla možným podvodným jednáním při vytvoření a odeslání dopisu datovaného z 16. prosince 1997, kterým ministerstvo financí potvrdilo uzavření pohledávky,“ řekl Jakob.

Kalousek již dříve uvedl, že dopis nemá základní předepsané náležitosti, obsahuje chyby a překlepy.

Libyjský dluh vzniklý ještě v době Československa je do současnosti plně evidován v národních bankách obou států. O jeho dořešení budou dále jednat české a libyjské ministerstvo financí.

Podle deníku Mladá fronta Dnes se původní částka, kterou Libye Česku dlužila, pohybovala kolem 165 milionů dolarů, což jsou zhruba tři miliardy korun. I s úroky ale bude dluh podle MfD mnohem vyšší, podle nedávných odhadů měl přesahovat 4,5 miliardy korun.