Hospodářská komora: Ekologické daně žádnou firmu nepoloží

Praha - Od Nového roku musí domácnosti i firmy platit ekologickou daň, u elektřiny jsou to 2 procenta, u plynu 4 procenta a u uhlí 10 procent. Zákon vychází ze směrnice EU. Podnikatelé ale namítají, že sousední země implikovaly směrnici do své legislativy šetrněji. Není zatím ani jasné, kam poputují vybrané prostředky.

„Zdražení energií v jednotkách procent žádnou firmu nepoloží, zvýšení cen v balíčku s dalšími službami má ale pro některé podnikatele negativní dopady,“ popsal Václav Hrabák, zástupce energetické sekce Hospodářské komory ČR. Podnikatelé si ale stěžují na nepřehlednost zákona. „Hospodářská komora ve spolupráci s celní správou a ministerstvem financí připravuje školení pro objasnění zákona,“ nabídl Hrabák.

České firmy se bojí nerovnosti konkurenčních podmínek, protože nový zákon u nás je přísnější než u jiných evropských zemí. Například Rakousko má výjimku uplatnění směrnice do roku 2012.

Nízkopříjmové domácnosti topící uhlím budou mít se zdražením problémy. Domácnosti vytápěné plynem jsou ale od zdanění osvobozeny. Prostředky vybrané ekologickými daněmi by měly být použity jako kompenzace za snížení daňového zatížení práce. Přesné daňové určení zatím není známo.