Nezaměstnanost v USA stoupla na 5 procent

Washington - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech stoupla v prosinci nečekaně výrazně na rovných pět procent, nejvýš za zhruba dva roky. Americká ekonomika v posledním měsíci roku vytvořila jen 18 000 nových pracovních míst, nejméně za více než čtyři roky. Dnešní údaje ministerstva práce USA potvrdily, že tempo růstu největší světové ekonomiky se silně zpomaluje. Na aktuální čísla okamžitě zareagovaly devizové trhy.

Výsledky byly výrazně pod očekáváním. Analytici čekali u míry nezaměstnanosti vzestup jen na 4,8 procenta z listopadových 4,7 procenta, u počtu nových míst odhadovali nárůst v průměru o 70 000, nakonec vytvořila ekonomika jen 18 000 nových míst. Míra nezaměstnanosti byla nejvyšší od listopadu 2005 a přírůstek zaměstnanosti byl nejslabší od srpna 2003.

Za celý loňský rok rostly počty pracovních míst v měsíčním průměru o 111 000 ve srovnání s tempem 189 000 za měsíc v roce 2006. Prezident George Bush ve čtvrtek agentuře Reuters řekl, že uvažuje o možnosti podpořit ekonomiku balíkem stimulačních opatření, o ničem konkrétním však ještě nerozhodl.

Americkou ekonomiku loni začala oslabovat zejména prohlubující se krize trhu bydlení, která ve druhé polovině roku otřásala finančními trhy a ochromila trh úvěrů.

Negativní vývoj americké ekonomiky se podepisuje na síle dolaru. V reakci na aktuální čísla oslabilo také euro.