Nový zákon odškodní kolektivizované zemědělce

Praha – Ministerstvo zemědělství má v plánu restituovat subjekty, jejichž majetek byl po válce násilně kolektivizován. Poškození, stejně tak ale i ty subjekty, které by měly majetek zpátky vydat, tedy družstva a nově i obchodní společnosti, se kvůli neřešení svých nároků neváhají obrátit na soud ve Štrasburku. Nový zákon by měl jejich požadavky vyslyšet.

Nevypořádané restituce kolektivizovaného majetku z padesátých let budou stát 10 miliard korun. „To je ale nejnižší odhad, hovoří se i o 70 miliardách,“ upozornil zemědělský analytik Petr Havel. Odškodnění se může týkat až 300 tisíc lidí.

„Principem zákona je odškodnit nástupce kolektivizovaných zemědělských družstev. Část zemědělské veřejnosti se ale proti vydávání majetku bouří. Je důležité citlivě tyto spory vyřešit,“ vysvětlil Havel. Poškození se nechali slyšet, že nebudou váhat podat stížnost k Mezinárodnímu soudnímu dvoru.

Restituční nároky bylo možné vznášet do roku 1999, následná novela umožnila prodloužení podávání žádostí ještě dalších deset let. Ministerstvo zemědělství v současnosti připravuje nový zákon. Návrh zákona, jak byl představen, se nelíbí opozici ani lidovcům.

Nabízí se několik variant odškodnění kolektivizovaných zemědělců. Vyrovnání oprávněných osob zákonem, to se ale Havlovi nezdá politicky průchodné. Možností je i převzetí závazků státem.

„Nejschůdnější se mi zdá omezení dotací těm, kteří neodškodní postižené,“ doporučil Havel. S tím ale návrh zákona nepočítá.

Vydáno pod