Evropská unie bude jednat o DPH na bydlení v ČR

Brusel – Ministři financí členských zemí Evropské unie budou dnes v Bruselu jednat o tom, zda si Česko smí další tři roky ponechat sníženou sazbu DPH na výstavbu obytných domů. Dnešní verdikt unie po Novém roce výrazně ovlivní cenu domů a bytů s velkou výměrou.

Ať dnešní jednání na půdě Evropské unie dopadne jakkoliv, DPH na stavbu bytů o ploše do 120 metrů čtverečních a domů s výměrou do 350 metrů čtverečních vzroste z pěti na devět procent. Podle Pavla Neseta již trh na plánované zvýšení začal reagovat. „Tento rok byl dramatický, co se týče růstu poptávky, protože lidé očekávali tento nárůst DPH, více méně s ním kalkulovali a stejně tak i developeři, kteří stavěli rodinné domy a byty,“ vysvětlil v rozhovoru pro Českou televizi.

Neprodloužení výjimky by zasáhlo pouze luxusnější bydlení, u kterého by sazba daně z přidané hodnoty vyskočila od ledna z pěti na 19 procent. Do této kategorie však v Česku spadá pouze 10 procent nových bytů a domů.

O zachování možnosti uplatnit nižší sazbu DPH na bydlení v Česku již ministři Evropské unie jednali 13. listopadu. Na konečném stanovisku se ale nedohodli. Proti výjimce razantně vystoupilo Německo a Dánsko, které dlouhodobě kritizují nadužívání redukovaných sazeb daně z přidané hodnoty v celém evropském společenství. Do budoucna by ji chtěly zachovat pouze v případě potravin a léků.