Do českých firem se vrací fenomén společného stravování

Praha – V českých podnicích roste obliba závodního stravování. Privátní firmy již většinou neřeší stravování svých zaměstnanců vlastními silami, ale najímají si externí společnosti. Společné jídelny dnes navštěvuje přibližně 40 procent dospělé české populace.

„Předpokládáme, že v ČR se denně stravuje asi 580 tisíc lidí, přičemž potenciál lidí, kteří mají stravování dostupné a možná ho nevyužívají, je asi 800 tisíc,“ informovala v rozhovoru pro ČT24 Darina Lamžová, generální ředitelka společnosti Sodexho, která nabízí zajištění provozu jídelen.

Privátní sektor, ale i velké státní společnosti, jako je například ČEZ, spoléhají na outsorsování společného stravování. Školy a nemocnice naopak zajišťují fungování jídelen většinou prostřednictvím vlastních zaměstnanců. Lamžová vidí důvod této odlišnosti především v délce fungování podobných organizací. Před rokem 1989 totiž specializovaní poskytovatelé stravovacích služeb neexistovali, a podniky tak musely provozovat jídelny samy.

Letos v létě ohrožovala další rozvoj účelových gastronomických zařízení reforma veřejných financí. Firmám hrozilo, že ztratí možnost odepisovat si související náklady provozu společných jídelen z daní. Díky včasné intervenci Hospodářské komory ČR však vláda tuto změnu ze zákona o reformě vypustila.

Vydáno pod