„Předpokládáme, že v ČR se denně stravuje asi 580 tisíc lidí, přičemž potenciál lidí, kteří mají stravování dostupné a možná ho nevyužívají, je asi 800 tisíc,“ informovala v rozhovoru pro ČT24 Darina Lamžová, generální ředitelka společnosti Sodexho, která nabízí zajištění provozu jídelen.
Privátní sektor, ale i velké státní společnosti, jako je například ČEZ, spoléhají na outsorsování společného stravování. Školy a nemocnice naopak zajišťují fungování jídelen většinou prostřednictvím vlastních zaměstnanců. Lamžová vidí důvod této odlišnosti především v délce fungování podobných organizací. Před rokem 1989 totiž specializovaní poskytovatelé stravovacích služeb neexistovali, a podniky tak musely provozovat jídelny samy.
Letos v létě ohrožovala další rozvoj účelových gastronomických zařízení reforma veřejných financí. Firmám hrozilo, že ztratí možnost odepisovat si související náklady provozu společných jídelen z daní. Díky včasné intervenci Hospodářské komory ČR však vláda tuto změnu ze zákona o reformě vypustila.