Obchodům s akciemi na pražské burze loni dominovala Wood & Company

Praha - Největším obchodníkem s akciemi na pražské burze se loni stala společnost Wood & Company. Celkovým objemem 535,5 miliardy korun předčila obhájce prvenství z předchozích let firmu Patria Finance, které tentokrát vykázala 520,8 miliardy korun. Na třetím místě zůstala Česká spořitelna s obchody za 220,2 miliardy korun.

Wood & Company, do které loni vstoupila největší islandská investiční banka Straumur, meziročně zvýšila objem obchodů o více než polovinu a vysoko převýšila tempo růstu celého trhu. Celkové obchody s akciemi loni na burze stouply na druhou nejvyšší hodnotu v historii 1,013 bilionu korun z předloňských 848,9 miliardy korun.

Meziročně zvýšit obchody se podařilo i Patria Finance a České spořitelně. S poklesem objemu se naopak musela smířit firma Atlantik finanční trhy, které se ale i tak podařilo udržet čtvrté místo. Vedoucí pětici pak doplnila UniCredit Bank, jež vznikla sloučením HVB Bank a Živnostenské banky a připravila tím burzu o jednoho člena. Z předloňského pátého místa na sedmé si pohoršila firma BH Securities.

Pražská burza má nyní 21 členských firem a vedle nich mají právo uzavírat obchody i tři státní instituce Česká konsolidační agentura, Česká národní banka a ministerstvo financí. Společnost Body International Brokers má rozhodnutím České národní banky pozastavené obchodování.