Pražská burza zahájila rok nejhůře za 15 let obchodování

Praha - Pražská burza ještě nikdy nezahájila nový rok tak špatně jako letos. Ceny nejlepších akcií oslabily v prvních třech dnech obchodování, měřeno hlavním indexem trhu PX, o více než tři procenta. Překonaly tím doposud nejhorší start v roce 1998. V minulých devíti letech přitom akcie na počátku roku vždy rostly.

Důvody špatného úvodu vidí makléři hlavně v zahraničí, především ve Spojených státech. Poté, co největší světová ekonomika oznámila vyšší než očekávaný růst nezaměstnanosti, začaly ztrácet burzy po celém světě.

Tuzemské akcie kvůli provázanosti kapitálových trhů spadly za pár hodin o takřka dvě procenta. „Nový rok zatím na burzách nezačíná příliš šťastně. Stále více investorů začíná pochybovat o schopnosti americké ekonomiky čelit recesi a poslední makrodata jim bohužel zatím dávají za pravdu,“ uvedl analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka.

Pod největším prodejním tlakem byly akcie realitních a peněžních společností. Ceny některých akcií se dokonce svezly na své vůbec nejnižší hodnoty. Akcie developera ECM ztratily 8,2 procenta na nové minimum 1105 korun. Akcie dalšího developerské společnosti Orco klesly o 7,4 procenta na 2005 korun. Prodejce ojetých vozů AAA Auto odepsal 6,8 procenta a prohloubil cenové dno na 41,37 koruny.

Akcie banky Erste, majitelky České spořitelny, se propadly o 8,4 procenta na 1192 korun. Analytici firmy KBW snížili investorské doporučení k akciím Erste a cílovou cenu přehodnotili na 54 eur (asi 1410 korun) z předchozích 70 eur.

Pokles burzovních indexů naopak nejvíce brzdily akcie energetické skupiny ČEZ, kterým zahraniční poptávka pomohla vzhůru o 1,84 procenta na 1387 korun. Podle Hatlapatky akcie ČEZ podporovaly rekordně rostoucí ceny ropy a následně i elektřiny na burzách a také možnost, že stát nakonec nerozprodá celý původně oznámený balík akcií ČEZ ze svého majoritního podílu.

Investoři doposud v novém roce provedli obchody za 10,2 miliardy korun, což bylo významně méně než loňský průměr.