Venezuela škrtla své měně tři nuly

Caracas - Míra inflace ve Venezuele v loňském roce dosáhla 22,5 procenta a je nejvyšší v celé Latinské Americe. Kvůli silnému růstu cen a znehodnocování měny vstoupila země do nového roku s nově definovaným kurzem bolívaru, který je administrativním opatřením tisíckrát silnější než před začátkem roku. Reálně se ale na jeho hodnotě nic nezměnilo.

Oficiální kurz bolívaru vůči americkému dolaru od úterý činí 2,15 VEB/USD ve srovnání s kurzem 2150 bolívarů, který platil do konce minulého roku. Změna kurzu ale neznamená devalvaci, protože ceny zboží a služeb se změnily zhruba ve stejném poměru. Situace na černém trhu je jiná a dolar se prodává asi za 5,60 VEB.

Stoupenci podobných opatření tvrdí, že díky novému kurzu se bude snadněji počítat a bude i méně důvodů k růstu inflace. Podle kritiků jde ale pouze o kosmetickou změnu, která neřeší hlavní důvod vysoké inflace. Před zmatky varují rovněž ekonomové, podle nichž změna inflaci spíše podpoří. Nové ceny se totiž budou zaokrouhlovat.

Vládní činitelé tvrdí, že opatření bude mít příznivý psychologický efekt. Spotřebitelé prý uvidí, že bolívar je silná měna. Reálná inflace může být i vyšší než deklarovaných 22,5 procenta, protože vláda má tendenci podceňovat růst cen v pouličních stáncích.

Pokud chce vláda kontroverzního prezidenta Huga Cháveze snížit tlak na růst cen, musí podle ekonomů především omezit likviditu. Opatrnější by měla být také s utrácením výnosů za prodej ropy. Venezuela patří do skupiny vývozců ropy OPEC a nyní těží z rekordních cen suroviny. Barel ropy WTI ve středu vůbec poprvé vystoupil na 100 dolarů.

Inflace je nyní problém v téměř celém světě, Českou republiku nevyjímaje. Ve Venezuele narůstá velmi rychle. Inflace je tam na vzestupu už delší dobu a například v roce 2006 dosáhla zhruba 17 procent. Loňská inflace je nejvyšší od roku 2003, kdy činila 27,1 procenta. Rovněž vysoko přesáhla cíl 12 procent, který na začátku loňského roku vytyčil sám Chávez.

Ministr financí Rodrigo Cabezas považuje inflaci nad 20 procenty za neuspokojivou. Slíbil proto, že vláda v součinnosti s centrální bankou do deseti dnů navrhne opatření, jak se s rychlým růstem cen vypořádat. O podrobnostech se ministr ale nezmínil.

V letošním roce by vláda chtěla snížit inflaci na devět až 11 procent. To je ale podle ekonomů málo pravděpodobné a je třeba počítat opět s inflací v blízkosti 20 procent.

Venezuelská ekonomika loni vykázala růst hrubého domácího produktu (HDP) v rozsahu 8,4 procenta, což je jeden z nejsilnějších růstů na světě. Zásluhu na tom ale mají především opatření vlády, která vydává příjmy z prodeje ropy na bohaté sociální programy. Podle pozorovatelů Chávez těmito gesty získává sympatie chudších vrstev obyvatel, které ho drží u moci.