Ministerstvo zemědělství sloučí své ústavy

Praha - Ministerstvo zemědělství sloučí letos v první polovině letošního roku Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky (VÚZE) a Ústav zemědělských a potravinářských informací (ÚZPI). Řekl to ministr zemědělství Petr Gandalovič. Sloučením obou organizací přijde část jejich pracovníků o zaměstnání, přesné číslo ale ministr neuvedl.

Ústavy sídlí ve dvou budovách v Praze na Vinohradech, podle některých hlasů by MZe mohlo uprázdněné sídlo jednoho z ústavů prodat. „Nikdo se nemusí bát, že bychom tu budovu privatizovali. Samotné sloučení neznamená, že budeme mít k dispozici jednu volnou lukrativní budovu,“ řekl k tomu Gandalovič. „Sledujeme tím především úsporu pracovníků,“ dodal.

Loni MZe plošně propustilo šest procent zaměstnanců. „Letos bych chtěl pokračovat spíše selektivně, tím že budeme provádět integraci organizací,“ uvedl Gandalovič. Přesný počet lidí, kteří letos v resortu přijdou o zaměstnání, ministr odmítl sdělit.

„VÚZE je pro české zemědělství nevyužitý. V případě slučování obou institucí by to chtělo výraznější reformu fungování a do čela zemědělského odborníka,“ řekl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Problémem podle něho je nedostatečná komunikace a spolupráce ústavu se zemědělci.

VÚZE se věnuje ekonomickým aspektům zemědělství, zpracovává statistiky a prognózy ekonomického vývoje v agrárním sektoru. ÚZPI slouží především ke zprostředkování informací, statistik a prognóz zemědělcům. Provozuje vlastní informační portál agronavigator.cz.