MfD: AmRest v ČR a Polsku otevře až 20 kaváren Starbucks

Praha - Provozovatel restaurací AmRest chce v letošním roce v České republice a Polsku otevřít až 20 poboček amerického řetězce kaváren Starbucks. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes. Firmě to umožňuje dohoda, kterou ohlásila koncem loňského března. Licenci má i pro Maďarsko, tam ale letos kavárny uvádět do provozu nebude.

„Plánujeme otevřít první Starbucks už v prvním čtvrtletí letošního roku,“ uvedl pro polskou agenturu PAP Wojciech Mroczynski z vedení společnosti AmRest.

Prostory má AmRest zajištěné například v pražském nákupním centru Palladium, píše deník. Firma zde zatím provozuje dvě cukrárny Iceland, které dosud jinde neotevřela. Vyjednává i o místech v dalších obchodních centrech v metropoli, například Chodov, Černý Most nebo Arkády Pankrác.

AmRest je polský podnik a jeho akcie se obchodují na burze ve Varšavě, registrovaný je ale v Nizozemsku. V Polsku, Česku, Maďarsku a na Slovensku má více než 200 provozoven. Většina z nich jsou restaurace KFC, v Polsku a Maďarsku provozuje i značku Pizza Hut.

Značku Starbucks má po celém světě přes 15.000 kaváren. Mimo Spojené státy je zastoupena ve více než 40 zemích, loni otevřela první provozovnu v Rusku, letos chce kromě střední Evropy expandovat také na bulharský a portugalský trh.

Z hlediska sítě kaváren dominuje zemím bývalého východního bloku řetězec Coffee Heaven. Podle posledních údajů má od Pobaltí po Bulharsko 76 provozoven, 18 z nich v České republice. O expanzi ve střední Evropě uvažují i další řetězce, které láká hlavně rychlý hospodářský růst těchto zemí a rostoucí kupní síla obyvatel.