Ministři EU jednají o rozdělení energetických gigantů

Brusel/Praha - V Bruselu dnes jednají ministři států Evropské unie zodpovědní za oblast energetiky. Projednávají návrh na rozdělení obřích energetických koncernů na výrobní část a přenosovou síť. To by podle Evropské komise mělo usnadnit vznik jednotné evropské energetické soustavy.

Komise může takzvaný unboundling prosadit jen v případě, že získá souhlas všech 27 členských zemí a pokud návrh projde Evropským parlamentem. Podle poslední kompromisní varianty by si firmy mohly své sítě ponechat, ale jejich řízení by podléhalo nezávislému operátorovi s přísnější regulací.

Unie je v názoru na tento návrh velice silně rozdělená. Podle interních informací je pro něj zhruba polovina států v čele s Británií, Nizozemskem a Dánskem. Tábor odpůrců je však stále velmi silný. Jsou v něm Německo a Francie. V kuloárech se proslýchá, že se Berlín a Paříž uchýlí ke klasické oddalovací taktice, budou žádat, aby komise návrh přepracovala. Do Evropského parlamentu by se tak nemusel dostat do června 2009, kdy mu vyprší mandát ke schválení.

Odborníci se shodují, že unboundling slibované snížení cen elektřiny nepřinese. „Myslím si, že je to spíše snaha vytvořit nějaké populární gesto, protože ceny energií rostou dvouciferným tempem v celé Evropské unii. Ministři se spíše snaží vytvořit dojem, že proti tomu něco dělají,“ míní analytik UniCredit Bank Dan Karpíšek. Jediným spolehlivým řešením je podle něj pouze výstavba nových zdrojů. V Česku se v současnosti diskutuje o několika možných variantách. Jako nejpravděpodobnější se jeví dostavba dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín.

V České republice je přitom elektřiny dostatek. Podle odborníků bude země jejím čistým vývozcem zhruba do roku 2015. Ceny zde však kvůli liberalizaci evropského energetického trhu zvyšuje nedostatek elektrické energie ve zbytku Evropy, především Maďarsku, jihovýchodní Evropě a v Německu, které před časem vsadilo na výrobu z obnovitelných zdrojů, zejména výstavbu větrných elektráren. Produkci elektřiny tak budou muset zvyšovat všechny státy Evropské unie.