ČNB: Počet korunových mincí a bankovek v ČR vzrostl na tři mld.

Praha - V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu 2,99 miliardy korunových bankovek a mincí, tedy přibližně o 90 milionů více než na konci roku 2006. Stejně tak se zvýšila i hodnota peněz v oběhu z předloňských 321 miliard korun na více než 353 miliard korun na konci roku 2007. Vyplývá to z aktuální statistiky ČNB.

Mezi lidmi přitom stále zůstává více než 1,1 miliardy desetníků a dvacetníků za přibližně 157 milionů korun, které již více než čtyři roky neplatí. Od září přestanou rovněž platit padesátníky, kterých je v oběhu přes 422 milionů.

V uplynulém roce mezi Čechy vzrostl počet všech platných bankovek a mincí. Z bankovek je nejvíce tisícikorun, téměř 132 milionů oproti 122 milionům předloni. Následují bankovky v hodnotě 200 korun, kterých je přes 47 milionů oproti 45 milionům v roce 2006. Naopak nejméně je papírových dvacetikorun. V případě mincí kralují peněžnímu oběhu padesátníky a koruny. Obecně podle statistik u mincí platí, že čím nižší hodnota, tím více kusů.

Údaje ČNB ukazují rovněž na výrazný posun od papírových padesátikorun směrem k mincím. Přes snahy centrální banky pustit do oběhu více mincí se ale loni zvýšil také počet těchto bankovek. Jejich počet loni stoupl o 3,3 milionu na více než 29 milionů. Na konci roku 2005 jich však bylo v oběhu téměř 40 milionů.

Výrazněji roste počet padesátikorunových mincí. Zatímco ještě v roce 2005 bylo v oběhu pouze 5,2 milionu těchto mincí, na konci roku 2006 to bylo již 28,5 milionu a na konci loňského roku 32,5 milionu.

Česká národní banka se rozhodla dát do oběhu větší množství padesátikorunových mincí právě zhruba před dvěma lety. Důvodem byly relativně vysoké zásoby mincí a podstatně nižší zásoby těchto bankovek. Ražba mincí je rovněž levnější než výroba bankovek a mají delší životnost. O úplném nahrazení papírových padesátikorun kovovými ale centrální banka zatím neuvažuje.

Naopak od září si již Češi nebudou moci koupit nic za haléřové mince. Od září totiž nebudou platit padesátníky. Důvodem je podle centrální banky skutečnost, že přestávají plnit svoji úlohu a z oběhu se jich vrací čím dál méně. Padesátníky jsou poslední haléřové mince v oběhu. Cenu zboží ovšem obchody budou moci nadále uvádět v haléřích a jejich násobcích. Zaokrouhlovat na celé koruny se budou jen konečné položky nákupu pouze při hotovostních platbách.

Vydáno pod