Zrušení dakarské rallye stálo organizátory 300 milionů korun

Praha - Francouzský deník Le Parisien vyčíslil ztrátu pro organizátory způsobenou nekonáním závodu na 300 milionů korun. Tradiční závod z Lisabonu do Dakaru byl kvůli obavám z teroristických útoků zrušen. Závodní týmy a jejich sponzoři nekonáním závodu tolik neutrpí. Hledají si uplatnění v jiných závodech.

„My ztráty vůbec nepočítáme, neúčast na Dakaru se budeme snažit nahradit přítomností na jiných závodech,“ uvedl „Monsieur Dakar“ Karel Loprais. Jde o nahrazení ztrát sponzorů. „Smlouvy s nimi máme celoroční, podle kalendáře FIA je tedy uspokojíme jinde.“ Loprais taky očekává, že dakarská rallye se v nejbližší době, třeba jinou formou, pojede.

Každý mechanik stojí 9 tisíc eur, 12 tisíc eur každý soutěžní člen posádky, 4 tisíce eur stojí vozidlo. Loprais Tatra Team má tříčlennou posádku a čtyři mechaniky.

„Část peněz z rozpočtu závodu je už utracena, bude proto problematické vklady vymáhat,“ upozornil Jakub Dlouhý, odborník na sportovní marketing. „Sponzoři určitě závod neopustí, možná se více začnou hledat varianty pojištění proti nekonání závodu,“ dodal. Majitel soutěže se nechal slyšet, že už se těší na příští Dakar 2009.