Začíná proces s manažery NatWest

Praha – Dnes by měl v americkém Texasu padnout rozsudek nad třemi manažery britské banky NatWest, kteří jsou obviněni z defraudace při podhodnoceném prodeji akcií ve prospěch společnosti Enron. Čeká se jejich odsouzení k 37 měsícům odnětí svobody a finanční sankce.

Dušan Neumann, spolupracovník České televize v USA popisuje případ následovně: „Když se v prosinci 2001 zhroutil americký energetický gigant Enron, začali vyšetřovatelé zkoumat všechna možná spojení. V červnu následujícího roku přišli na prodej investic z Kajmanských ostrovů, které byly hluboko pod cenou. Kupujícím byl šéf Enronu, který z následného prodeje podělil tři bankéře NatWest.“ Ve spolčení s bývalým finančním ředitelem Enronu Andrewem Fastowem obrali tři Britové NatWest o 7,3 milionu dolarů.

Případ je tolik sledovaný proto, že tito tři muži, nazývaní „trojka z NatWest“ byli vydáni britským soudním systémem americké justici. Od roku 2006 čekají ve Spojených státech na soud.

V případě odsouzení čeká každého 37 měsíců ve vězení. Navrácení zisku z prodeje a následná pokuta by je pak mohla vyjít až na 250 tisíc dolarů.